Enschede
Video

Wilhelmina zet in op jeugd met muziekdag en megaconcert met 138 jonge musici

Workshops voor strijkers en blazers, solistische optredens van trompettist Miroslav Petkov van het Koninklijk Concertgebouworkest, violiste Lisa Jacobs en een orkest van 138 jonge musici. Het Muziekcentrum Enschede is zaterdag 21 mei de hele dag het domein van jeugdige musici. De dag wordt om 19.30 uur afgesloten met een bijzonder concert van alle deelnemers.

Het is wel duidelijk. Muziekvereniging Wilhelmina uit Glanerbrug pakt morgen stevig uit met een bommetjevolle Jeugdmuziekdag. Drie orkesten met jonge musici uit Enschede, Twente en wijde omstreken, krijgen dan workshops en masterclasses door internationale solisten en leden van het Valerius Ensemble overdag. ‘s Avonds geven zij gezamenlijk een concert met werken van Vivaldi, Strauss en Gershwin en na de pauze een potpourri van filmklassiekers.

Jeugdcommissie

Jeugdcoördinator Nicolien Schippers en Maarten Feil en Sara ten Breul van de jeugdcommissie van de Glanerbrugse harmonie zijn dolenthousiast dat het is gelukt om hun jeugdorkest, Symfonia Jong Twente en de Amsterdamse Jonge Strijkers en Blazers van Nico Schippers naar het Muziekcentrum te krijgen. “Vorige week hebben we geoefend in Amsterdam, morgen komen ze allemaal hier naar toe”, vertelt hoboïst Maarten Feil die al op z’n negende op het moeilijke instrument begon te blazen. “Ik heb van alles geprobeerd en dit instrument sprak mij aan."

Supervet

“Supervet”, zegt baritonsaxofoniste Sara ten Breul over het samenspelen van haar jeugdorkest met professionele musici. “En spelen met strijkers deden we ook nog nooit”, aldus Sara. Eindelijk kom het ervan, duidt Nicolien Schippers. “We waren het vorig jaar al van plan, maar door corona ging het mis. Geweldig dat dit nu is gelukt. Samenspelen geeft zo’n kick. Door corona zijn veel mensen afgehaakt, ze durven niet meer. We doen dit ook om te laten zien hoe leuk het is om samen te musiceren. ”

Dominic Seldis

De artistieke leiding van de muziekdag en -avond is in handen van Nico Schippers, trombonist van het Concertgebouworkest en muzikaal leider van de Jonge strijkers en blazers. Hij is een van de talenten van Wilhelmina die doorbrak in ’s werelds beste orkest.

De presentatie is in handen van contrabassist Dominic Seldis, ook van het Concertgebouworkest, die een aantal werken met het projectorkest zal dirigeren. Voor de pauze treden de drie orkesten zelfstandig op met de solisten en na de pauze wordt het grote projectorkest gevormd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.