Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Stichting Zeker Zorg wil af van hulpverlener met 'wietplantage'

293145 720502

Stichting Zeker Zorg in Enschede is verwikkeld in een strijd om ontslag met een van haar hulpverleners. De zorginstelling voor jongeren met een verstandelijke beperking, die WMO- trajecten uitvoert voor de 14 Twentse gemeenten, wil niet verder met de hulpverlener.

De jongerenbegeleider zit sinds 5 mei thuis en wil weer aan de slag bij Zeker Zorg. Hij mist zijn cliënten. De pijnlijke beschuldigingen zijn volgens hem pertinent onwaar, niet bewezen en hebben ervoor gezorgd dat hij amper meer kan slapen. Door Zeker Zorg overlegde foto's van een huis in Almelo waar een wietplantage is ontdekt bewijzen niets, vindt zijn verdedigster Lieman-Bambach. ,,Er staat niet bij van wie de woning is. Er zijn geen bewijzen." En wat de bedrijfsinformatie is die hij zou hebben gedeeld met buitenstaanders, wordt tijdens de zitting ook niet helemaal duidelijk. Maar directeur Erik-Jan Heuver van Zeker Zorg is onverbiddelijk: ,,Ik zie het niet meer met hem zitten, ondanks zijn goede kwaliteiten als hulpverlener."

Het grootste pijnpunt voor Zeker Zorg lijkt van een heel andere aard: het vermeend ronselen van klanten voor een concurrent. De stichting beschuldigt de jongerenbegeleider er van dat hij cliënten van Zeker Zorg zou hebben benaderd en onder druk hebben gezet om over te stappen naar Ambulante Zorg Twente in Hengelo. Deze zorginstelling is in mei opgericht door twee oud-medewerkers van Zeker Zorg, kort nadat de medewerker op non actief was gesteld. Directeur Heuver van Zeker Zorg: ,,Cliënten hebben alle vrijheid om voor een zorgverlener te kiezen. Ons is het alleen te doen om de combinatie Ambulante Zorg Twente en de cliënten van deze medewerker."

De hulpverlener ontkent bij dat hij cliënten zou hebben gestimuleerd om naar het Ambulante Zorg Twente over te stappen. Dat bestond nog niet eens toen hij thuis kwam te zitten, voert zijn verdedigster Lieman-Bambach aan. Haar cliënt heeft nooit met Ambulante Zorg Twente gewerkt en is dat ook niet van plan, betoogt ze.

Ontslagvergoeding
Volgens mevrouw Lieman-Bambach is Zeker Zorg gewoon bang dat haar cliënt jongeren aan zich heeft gebonden. In feite bevestigt directeur Heuver dat ook: ,,We kregen steeds meer het gevoel dat hij cliënten afhankelijk maakte in plaats van ze te begeleiden naar zelfstandigheid. Die verhalen hoorden we steeds meer." Zeker Zorg staat niet onwelwillend tegenover een ontslagvergoeding. Maar dan moet de medewerker een jaar lang niet in dienst treden bij Ambulante Zorg Twente. De partijen komen er tijdens de zitting onderling niet uit. Daarom wijst kantonrechter Van Houten binnen twee weken vonnis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.