Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Centraal Planbureau kritisch op Twentse manier van afval scheiden

294231 download 5 11

De Twentse manier van afvalinzameling werkt niet, volgens het Centraal Planbureau. Plastic apart inzamelen levert weinig milieuwinst op en gedifferentieerde afvaltarieven verergeren het probleem alleen maar, is de boodschap van het CPB.

Met het rapport 'De circulaire economie van kunststof: van grondstoffen tot afval' schoffelt het CPB het draagvlak in Twentse behoorlijk onder de grond. Want ook het sturen op zo min mogelijk restafval door omgekeerd inzamelen, heeft volgens het CPB een verkeerde uitwerking. Onder de noemer 'Afvalloos Twente' wordt gestreefd naar maximaal 50 kilo restafval per inwoner in 2030.

Landelijke richtlijnen
De Enschedese wethouder Hans van Agteren geeft aan dat Enschede de landelijke richtlijnen volgt. "Landelijk is destijds niet gekozen voor een statiegeldsysteem, iets wat het CPB nu aanbeveelt. En nee, het CPB-rapport helpt natuurlijk niet wanneer je net in een proces zit waarin de samenleving went aan een systeem van afvalscheiding."

Volgens het CPB is de kwaliteit van het gerecyclede plastic te laag en daarmee de prijs die gemeenten ontvangen. Het gerecyclede plastic concurreert bovendien niet met nieuw plastic, dat vanwege de lage olieprijs ook goedkoop is. Dat zet het dure inzamelsysteem onder druk. 'Niet kansrijk' zegt het CPB daarover.

Andere aanpak
De Hellendoornse wethouder Jelle Beintema, Twents portefeuillehouder afval: "Het kan zijn dat we moet nadenken over een andere aanpak. Maar het doel - per inwoner 50 kilo restafval in 2030 - blijft staan."

Dat gaat lijnrecht in tegen de conclusie van het CPB. Dat zegt dat een doelstelling op kwantiteit leidt tot een toename van het ingezamelde plastic, waarvan de afzetmogelijkheden door de beperkte kwaliteit al beperkt zijn.

Mening
Het rapport blijft zeker niet onbesproken in het Enschedese stadhuis. "Daar gaan we onze mening nog over vormen", zegt Van Agteren. Vooralsnog verwijst hij naar de reactie van de Nederlandse afvalbedrijven. Die is duidelijk. Op de site van de branchevereniging wordt hoog opgegeven over de kunststofrecycling. "Wat niet werkt is de indruk wekken dat het allemaal geen zin heeft, dat is feitelijk onjuist en doet afbreuk aan het draagvlak wat nodig is om tot verbetering te komen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM- Foto: Nout Peper
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.