Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Diftar volgens VVD Enschede 'geen groot succes'

294290 788513

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft in zijn nieuwste rapport aangetoond dat de huidige manier van afvalinzameling en afvalscheiding nauwelijks bijdraagt aan een beter milieu. De VVD Enschede vraagt zich nu af hoe het verder moet met diftar.

In Enschede wordt dit jaar 120 procent meer plastic en verpakkingsmateriaal opgehaald dan in 2016. 'Wel hebben we gezamenlijk geconstateerd dat diftar ook voor de doorsnee inwoner van de stad een grote verrommeling van het straatbeeld te zien geeft', schrijft het VVD-raadslid Joost Nijhuis aan het college van B en W. Hij haalt daarbij het digitale meldpunt diftar van De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM aan, waar inwoners foto's van afvaldump kunnen insturen. De VVD was één van de drie partijen die op 12 oktober 2015 tegen de invoering van diftar stemde. Nijhuis: 'Grofweg mag je stellen dat de geconstateerde verrommeling van het straatbeeld voor het overgrote deel veroorzaakt wordt door de plastic zakken met plastic en verpakkingen.'

Milieuwinst geringNu kennelijk de milieuwinst van het gescheiden ophalen van plastic afval gering is wil de VVD weten of dit aanleiding is de ingezette koers van diftar in heroverweging te nemen. Nijhuis: 'Is het college van mening dat de uiteindelijke doelstellingen belangrijker zijn dan de vorm of wijze die gekozen is om de doelstellingen te halen?' Met name het 'omgekeerd inzamelen' (het restafval zelf wegbrengen) in 2019 vinden de liberalen maar niks.

Journalist Wilco Louwes sprak met Radio 1 over diftar in Enschede. Beluister dat item hierboven terug en lees zijn blog over diftar hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.