Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Duizenden Enschedeërs tekenen petitie tegen afvaloverlast: 'Burgers zijn niet het probleem'

Afval burgemeester Bleker
Burgemeester Roelof Bleker nam maandagavond de petitie die door duizenden Enschedeërs is ondertekend in ontvangst.
Beeld: Wilco Louwes

"Iedereen weet dat sinds de invoering van diftar in 2017, het een zooitje is op veel plaatsen in onze mooie stad." De woorden van de Rein Kroes voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering in Enschede spreken afgelopen maandag boekdelen. Hij voelt zich gesteund door inwoners. Een petitie tegen afvaloverlast van de gezamenlijke wijkraden en bewonersgroepen is namelijk door zo'n 3500 Enschedeërs ondertekend.

Alle verklaringen zijn aangeboden aan burgemeester Roelof Bleker. Die loopt voor het begin van de vergadering met een flinke stapel papier in zijn hand. "Nieuwe bezems vegen schoon. Wij hopen dat u als nieuwe burgervader ons gaat helpen de boel een beetje netjes te houden in Enschede", aldus Kroes, die zelf betrokken is bij de Stichting Wijkraad Binnenstad Enschede.

'Beleidsmakers zijn veroorzakers'

Bleker tempert de verwachtingen aan zijn adres. Hij staat als burgemeester immers boven alle partijen, maar belooft wel dat hij de signalen uit de stad aan zijn (nieuwe) college gaat overbrengen. Het is nodig, vinden Kroes en andere wijkraadvertegenwoordigers uit Enschede.

"Vaak wordt in dit verband naar burgers gewezen als veroorzakers van het probleem. Wij zijn echter van mening dat niet de burgers maar de beleidsmakers de veroorzakers zijn. Zij hebben destijds bij de invoering van diftar een veel te rooskleurige inschatting gemaakt van de praktijk."

'In betere buurten geen probleem'

Afvaloverlast is al jaren een probleem in Enschede. Bij een enquête van 1Twente en Tubantia voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwam het als meest genoemde thema uit de bus. Voor de laatste verkiezingen, dit jaar, was dat opnieuw het geval. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen begonnen de wijkraden daarom met de petitie onder inwoners.

“Als je geen auto hebt is wegbrengen van grof restafval een probleem, waarbij komt dat de ophaalkosten voor minder draagkrachtigen te hoog zijn”

De wijkraden constateren dat er in de 'betere' buurten geen afvalproblemen zijn, omdat bewoners er de luxe van meerdere containers aan huis hebben. "In buurten met veel hoogbouw en relatief veel studenten zijn bewoners aangewezen op het gebruik van vaak overvolle containers en containers die regelmatig defect zijn", aldus Kroes.

"Als je geen auto hebt is wegbrengen van grof restafval een probleem, waarbij komt dat de ophaalkosten voor minder draagkrachtigen te hoog zijn." Het laten ophalen van grofvuil door Twente Milieu kost in Enschede 22,50 euro aan voorrijkosten en daar komen de stortingskosten nog bij.

Gratis ophaalrondes

De wijkraden in Enschede sturen aan op een beleidswijziging. Kroes: "We hebben vooralsnog niet de illusie dat Enschede diftar terug zal draaien, zoals veel andere steden wel doen." Ze dragen daarom oplossingen aan die volgens hen wel bijdragen aan het terugdringen van afvaloverlast: het aantal gratis te storten kilo's op de milieupas verhogen en het regelmatig gratis ophalen van grof restafval in de wijken.

In de gemeenteraadsvergadering kwam ook de overlast van geparkeerde deelscooters ter sprake, bekijk en luister hieronder wat daarover werd besloten:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.