Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

GGD vraagt 20.000 ouders in Twente naar effect armoede op hun kinderen

295498 leergeld 3

GGD Twente doet groot onderzoek naar het effect van armoede op kinderen tot twaalf jaar. De uitkomsten zijn in april bekend en moeten gemeenten helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

De komende dagen stuurt de GGD Twente bijna twintigduizend gezinnen in Twente een uitgebreid enquêteformulier. Daarin wordt ouders gevraagd naar de effecten van armoede op het alledaagse leven van hun kinderen. De vragen zijn onderdeel van de Kindermonitor. Dat is een vierjaarlijks onderzoek waarin de Twentse bevolking tegen het licht wordt gehouden op het gebied van welzijn en gezondheid. Kinderen die opgroeien in armoede lopen vaker een achterstand op op het gebied van welzijn en gezondheid.

Brieven naar gezinnen in alle 14 gemeenten
De twintigduizend brieven die dezer dagen op de post gaan, zijn evenredig over de veertien Twentse gemeenten verspreid. In enkele gemeenten worden wat meer brieven bezorgd, omdat de betrokken gemeenten graag gegevens op wijkniveau willen hebben. Het gaat om Hengelo, Twenterand, Hof van Twente en Rijssen-Holten.

Moeite om rond te komen
Uit de eerste Kindermonitor, in 2013, bleek dat ongeveer een op de vijf gezinnen in Twente moeite heeft om financieel rond te komen. Kinderen die in zo n gezin opgroeien, zo rapporteerden de ondervraagde ouders, gaan relatief vaak niet op vakantie, of dagjes weg. Bij een op tien van deze gezinnen leidt geldgebrek tot spanningen en kan een kind geen lid van een vereniging of club zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.