Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentenaren afgekickt in Het Stophuis: 'Zelfs aan Yoga gedaan'

297469 Knipsel 38

Als na vijf dagen de deuren van de oude kazerne openzwaaien, is er bier. Maar wel alcoholvrij. Want alcohol stimuleert de lust tot roken en ze zijn allemaal net gestopt.

Hier en daar wordt een traantje weggepinkt. Het was zwaar en emotioneel voor de 50 rokers die zich vrijwillig lieten opsluiten. Don Soepboer (59) uit Enschede en Jacco Holter (49) uit Almelo stonden sinds zondagochtend onder 'verzwaard arrest'. Althans, zo zouden ze het regime hebben genoemd toen de Generaal De Bonskazerne in Grave nog bij defensie in gebruik was. Don Soepboer spreekt van 'een tikje Spartaans'. Met 25 mannen in stapelbedden in een slaapzaaltje en 's ochtends om 7 uur reveille."

Sinds zondag verbleven de 50 nicotineverslaafden in Het Stophuis - 25 mannen en 25 vrouwen - te Grave. Soepboer en Holter zeggen beiden blij te zijn dat ze zich vijf dagen hebben laten opsluiten. "Ik ben gestopt, en ga niet meer roken", zegt Don Soepboer, die 1 pakje filters per dag rookte, beslist. Jacco Holter, 4 pakjes shag per week, klinkt iets minder overtuigd. "Ik zeg niet dat ik nooit meer zal roken, maar nu voelt het toch tamelijk definitief voor mij."

Vijf dagen in groepsverband afkicken van nicotine was ook 'een sociaal experiment', zegt Holter. De makelaar uit Almelo zag hoe iedere verstokte roker zich op zijn of haar eigen manier door de nicotineloze dagen worstelde. "De vrouwen hadden in het algemeen meer moeite mee dan de mannen", zegt Holter. "Sommigen werden heel kribbig en geïrriteerd." "Nou, geïrriteerd... het was soms even echt oorlog bij de dames", vult Soepboer glimlachend aan. Uiteindelijk haakten er vijf deelnemers af: 3 mannen en 2 vrouwen.

'Zelfs aan yoga gedaan'
Een intensief programma moest verveling en de zucht naar nicotine buiten de kazernepoort houden. Elke dag stond er sport op het menu. "En ik heb zelfs aan yoga gedaan", roept Soepboer. Omdat het oog ook wat wil, kwam fitheidsgoeroe Fajah Lourens langs om een training te geven. En ook modeontwerpster Olcay Gulsen werd 'ingevolgen', zoals Soepboer het noemt. "Ze schijnt ook met roken te zijn gestopt." Maar de meeste vrienden maakte de Enschedese kok Remco Schippers - 'The Healthy Chef'- die het ontbijt en de lunch verzorgde. Soepboer: "Veel vezels, zwarte bessen en kaneel; thuis ben ik anders gewend." Ze zullen het nodig hebben, want wie stopt komt aan. Jacco Holter haalt de schouders op. "Nee, ik ga geen 10 kilo aankomen. Daar zorg ik wel voor. Maar 5 kilo is oké."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Raphael Drent
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.