Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Denise Bosma over verward gedrag: 'Met bemoeizorg voorkom je veel ellende'

Zomaar uitgescholden worden door iemand op straat, je buurman die z'n huis in brand steekt of je buurvrouw die van de ene op de andere dag niet meer buiten komt. Het zijn tekenen dat er iets mis is met die persoon. We scharen het vaak onder de noemer 'verward gedrag'. Denise Bosma van Ixta Noa was vrijdag 13 mei bij 1Twente Vandaag om te vertellen hoe we er mee om kunnen gaan: "Trek aan de bel, voordat het uit de hand loopt."

Brand

Ixta Noa, dat in Hengelo inloophuis BijMozart in Klein-Driene beheert, is een van de partijen in Hengelo achter een speciale flyer; een handleiding hoe om te gaan met mensen die verward gedrag vertonen. Bosma: "De meldingen nemen nog niet eens zo schrikbarend toe, maar de excessen worden steeds heftiger. Vorige week nog, iemand in Almelo die z'n huis in de brand had gestoken. Die vormt niet alleen gevaar voor zichzelf, maar ook voor de omgeving."

“Vorige week nog, iemand in Almelo die z'n huis in de brand had gestoken. Die vormt niet alleen gevaar voor zichzelf, maar ook voor de omgeving.”

Schreeuw om aandacht

Het is vaak een schreeuw om aandacht, weet Bosma. "Daarom is het zo belangrijk dat deze mensen gezien worden. Zeg gewoon eens 'hallo' tegen iemand, waarvan je vermoedt dat-ie in de problemen zit. En als het erger is, stap dan eens op de wijkagent af. Die kan zorgen dat er bemoeizorg wordt ingezet. Dan krijgt iemand hulp, zonder dat hij of zij daar om gevraagd heeft. Daarmee voorkom je mogelijk een gedwongen opname."

icon_main_info_white_glyph

Flyer

Samen met Wijkracht, Mediant, Politie Twente, Tactus Verslavingszorg, Intact Herstel&Zelfhulp en Humanitas Onder Dak heeft Ixta Noa een flyer ontwikkeld om verward gedrag meer aandacht te geven en mensen te informeren over hoe ze verward gedrag kunnen signaleren en wat ze vervolgens kunnen doen. Het document hangt vanaf deze week als poster op verschillende plekken in Hengelo, ligt her en der als flyer en is online te vinden.

Wachtlijsten

De problemen die nu aan het licht komen, hebben deels te maken met corona. Immers, mensen zijn hun structuur kwijtgeraakt, doordat ze hun baan zijn verloren of om andere redenen in een isolement zijn geraakt. Maar de toename van het aantal meldingen en de heftigheid van de excessen hebben ook te maken met de lange wachtlijsten in de GGZ. Heeft een melding doen dan wel zin? Wordt iemand dan wel daadwerkelijk geholpen? "Jawel, en dan kom ik weer op die bemoeizorg. Als er tijdig aan de bel wordt getrokken, hoeven mensen niet in dat systeem terecht te komen. Juist daarom is het zo belangrijk dat mensen weten hoe ze een ander kunnen helpen.

Denise Bosma Ixta Noa Ernst Bergboer
Lees ook
Toename verward gedrag na 'corona', Hengelose instanties komen in actie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.