Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Jodiumpillen voor kinderen deze week verspreid in Twente

298515 jodium 1

Deze week worden er in Twente jodiumpillen rondgestuurd, voor het geval er ooit een radioactieve wolk over Twente waait. In dat geval heeft de Veiligheidsregio Twente maar één advies: blijf binnen en sluit de ramen.

De Veiligheidsregio doet er alles aan om vooral geen paniek te veroorzaken. Want dat uitdelen van de jodiumtabletten, dat is gewoon iets van Europa'.

Emsland-centrale
Aan het risico op een kernramp bij de Emsland-centrale in Lingen, is niets veranderd. Die is onverminderd laag. Nederland wil echter in de pas lopen met Europa en dus is de zone waarin de pillen beschikbaar zijn, uitgebreid van twintig naar honderd kilometer. Alleen de inwoners tot achttien jaar krijgen de pillen. Voor ouderen heeft slikken niet zoveel zin, omdat ze minder snel jodium opnemen.

Al twee jaar in de kast
In twee Twentse gemeenten liggen de pillen vreemd genoeg al twee jaar in de kast. In Losser en Dinkelland. Eigenlijk houdt de 20 kilometer-cirkel precies aan de grens op, maar omdat de centrale in Lingen iets meer capaciteit heeft dan gemiddeld, is bij de afstand vijf kilometer opgeteld. Daarom zijn er in vier postcodegebieden in 2015 totaal zesduizend doosjes verspreid.
Kans op radioactieve wolk klein

De kans dat er ooit een radioactieve wolk over Twente waait, is klein. De centrale in Lingen is heel veilig en bovendien waait de wind zelden uit het Oosten. Desondanks. Wat te doen als het toch een keer misgaat? Jan de Vries van de Veiligheidsregio: ,,Het beste advies dat ik kan geven is: doe je ramen en deuren dicht en blijf binnen. Zet eventuele ventilatie uit en de radio aan. Gewoon thuis blijven. Daar ben je nog het beste af."

En die pillen? ,,Als het zover is, dan maken we dat wel bekend. Het heeft geen zin ze uit voorzorg te nemen. Dan helpen ze niet.''
TV Enschede FM sprak hierover met Myrthe Sieval. Beluister dat bericht hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.