Enschede

'Bij EK in Enschede mogen Oekraïense softbalmeiden niet ontbreken', crowdfunding gestart

De komst van de Oekraïense softbalmeiden onder de 15 naar het EK in Enschede dreigt in gevaar te komen door de oorlog in hun land. Het budget dat nodig is om in juli naar de Enschedese softbalvereniging Tex Town Tigers af te reizen is sterk beperkt. Om de jonge softballers toch naar Twente te krijgen is er een crowdfundingsactie gestart: Help them play ball here. "Dit doen we voor de toekomst van die meiden", zegt organisator Joop Hassink.

Door de oorlog in Oekraïne nemen de financiële mogelijkheden van het softbalteam af. "Het geld gaat naar sociale projecten en naar het leger", zegt coach Vasyl Kysill. De Oekraïense softbalbond is niet meer zelf in staat om de nationale teams onder te brengen voor de Europese Kampioenschappen.

Geld

Vanuit Oekraïne werd de Europese bond benaderd, die op haar beurt ook de organisatoren van de kampioenschappen berichtte. Zo kwam de vraag om financiële ondersteuning ook bij Enschedeër Joop Hassink, die het EK voor meiden onder 15 organiseert bij Tex Town Tigers.

icon_main_info_white_glyph

Tex Town Tigers

Tex Town Tigers (TTT) is de enige soft- en honkbalvereniging in Enschede. De club is ontstaan in 1968 als resultaat van een fusie. De naam Tex Town Tigers ontleent zich aan de textielindustrie die vroeger bloeide in Enschede. TTT levert veel topsporters af in de softbalwereld, in 2021 waren ze hoofdleverancier van het het Nederlandse vrouwensoftbalteam.

Schouders eronder

"De dames van het team bevinden zich in verschillende plekken in Europa," vertelt Hassink. "De bondscoach van het onder 15 team liet weten het team bij elkaar te kunnen krijgen als hij de financiële middelen had. Op dat moment hebben wij samen met de Nederlandse softbalbond en Softbaldino de schouders eronder gezet."

icon_main_info_white_glyph

Crowdfundactie

De crowdfunding heeft tot nu toe ongeveer 2.700 euro heeft opgeleverd. Om het Oekraïense softbalteam in Enschede te krijgen en onderdak te bieden moet zo'n 13.000 euro worden ingezameld. Op de officiële pagina van de actie staat meer informatie en een donatielink.

Dromen

Voor coach Kysill, die nu nog in Kiev is, betekent het veel om met zijn team in Enschede te kunnen staan. "Softbal speelt een grote rol in ons leven. Die meisjes willen hun dromen waarmaken op het veld," vertelt hij.

Het toernooi wordt gespeeld van 18 tot en met 23 juli. De Oekraïner heeft er vertrouwen in dat zijn team dan in Enschede zal zijn. "Samen met Tex Town Tigers en de Europese bond gaat het ons natuurlijk lukken."

Folder Let Them Play Ball Here
De digitale folder van de actie 'Let them play ball here'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.