Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Door Duitsers gefusilleerde Enschedese gijzelaars in Austerlitz herdacht

299379 de gijzelaar standbeeld

'De Gijzelaar' in de beeldengroep in Het Volkspark verdient vandaag een bloemetje. Het is 75 jaar geleden dat twee Enschedese gijzelaars, tevens verzetsstrijders, door de Duitse bezetter werden gefusilleerd.

Jan Haantjes en Jacobus van Veen stierven in de ochtend van 16 oktober voor het vuurpeloton in de bossen van Austerlitz. De moord op de socialistische wethouder en het communistische raadslid gold als vergelding voor sabotage van het verzet. Haantjes en Van Veen stierven in het gezelschap van nog dertien gijzelaars.

Herdenking
Haantjes was 56, hij woonde in Enschede aan de Minkmaatstraat, Van Veen was net 42 geworden, hij woonde aan de Helenastraat. Vandaag wordt de dood van de gijzelaars herdacht bij het monument op de plaats van executie nabij Kamp Amersfoort.

In de zomer van 1942 kregen de bezetters steeds meer last van sabotagedaden van het verzet. Al spraken de Duitsers niet van verzet, maar van 'onbezonnen elementen'. Als represaille arresteerden ze burgers om die op te sluiten. Zo ook in Enschede. 'Deze gijzelaars zullen bij daden van sabotage der bevolking aangepakt worden. Zij staan borg met hun leven.' Op 16 oktober voegden de Duitsers de daad bij het woord. De vijftien lichamen verdwenen in een anoniem massagraf.

Oosterbegraafplaats
Pas in augustus 1947 vonden rechercheurs het graf in het bos van de gemeente Woudenberg na aanwijzingen van kampcommandant Karl Peter Berg. De lichamen van Haantjes en Van Veen werden overgebracht naar Enschede, waar ze op de Oosterbegraafplaats hun laatste rustplaats kregen. De gemeente vernoemde straten naar hen.

In 1992 werd er een monument op de plaats van executie opgericht. Enschede herdacht de gijzelaars in de beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark. Die groep staat er sinds 4 mei 1953.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.