FC Twente plaatst zich na acht jaar weer voor Europees voetbal: supporters feesten met spelers op het veld

20220512 Supporters bestormen veld na behalen Europees Voetbal Foto 1 Twente 2022 05 12 093602 omgo
Supporters en spelers vieren samen het behalen van Europees voetbal op het veld van de Grolsch Veste
Beeld: 1Twente

FC Twente heeft zich na acht jaar weer geplaatst voor Europees voetbal. In de eigen Grolsch Veste werd FC Groningen woensdagavond eenvoudig met 3-0 aan de kant gezet en doordat AZ in blessuretijd een overwinning uit handen gaf bij FC Utrecht, gaan de Tukkers Europa in.

Voorafgaand aan de wedstrijd stond De Grolsch Veste stil bij het onverwachte overlijden van Jody Lukoki. Met een indrukwekkend eerbetoon werd afscheid genomen van de 29-jarige oud-speler van de club.

FC Twente, waar Mees Hilgers en Michal Sadilek terugkeerden in de basiself, had het betere van het spel in de eerste helft, maar grote kansen leverde dat in de beginfase niet op. Cyril Ngonge kreeg namens de Groningers de grootste mogelijkheid, maar zijn inzet werd gepareerd door doelman Lars Unnerstall.

Cerny brengt Twente aan de leiding

Met een half uur spelen op de klok waren het de Enschedese gastheren die aan de leiding kwamen. Joshua Brenet speelde Vaclav Cerny vrij, waarna de Tsjech met een hard schot in de bovenhoek de 1-0 wist aan te tekenen. Voor Cerny betekende het zijn eerste seizoenstreffer. De bezoekers kregen nog twee mogelijkheden om langszij te komen, maar zonder succes.

Kansen Van Wolfswinkel

Na rust was clubtopscorer Ricky van Wolfswinkel tweemaal dicht bij een tweede Twentse treffer. Eerst schoot de spits in de handen van Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh en drie minuten later stuitte Van Wolfswinkel na een pass van Michel Vlap wederom op Leeuwenburgh.

Groningen ging meer risico nemen en zodoende werden de ruimtes groter op het veld. Vlap kwam net tekort om gevaar te stichten en een schot van Cerny vloog over. Even later was het wel raak voor de thuisploeg. Dankzij een slippertje in de Groninger defensie kon Dimitrios Limnios oppikken, opstomen en met een van richting veranderd schot de 2-0 op het bord brengen.

Europees ticket

Tien minuten voor tijd bepaalde Limnios het slotakkoord na knap voorbereidend werk van Van Wolfswinkel (3-0) en daardoor bracht Twente de bezoekers de zesde nederlaag op rij toe. Na afloop kwam het goede nieuws uit Utrecht. In De Galgenwaard gaf AZ in blessuretijd een overwinning uit handen en zodoende zit FC Twente, dat definitief als vierde eindigt, volgend seizoen in de koker voor de loting van de Conference League.

Eerste Europese wedstrijd in augustus

De eerste Europese wedstrijd voor FC Twente is op donderdag 4 augustus. De Enschedese club stroomt dan in de derde kwalificatieronde van de Conference League in. Een week later is de return.

Om de groepsfase te halen moet Twente daarna ook nog de play-offs overleven. Die worden gespeeld op 18 en 25 augustus. De verwachting is dat de loting voor de derde voorronde plaats zal vinden op maandag 18 juli, de loting voor de play-offs is waarschijnlijk op 1 augustus.

Over de mogelijke tegenstanders van Twente is nog geen zinnig woord te zeggen. Er zijn bijna geen clubs die zich zeker zijn van de derde voorronde van het derde Europese toernooi.