Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO 'Liberein Enschede hokt dementen op'

300156 826787

Liberein trekt de stekker uit het kleinschalige zorgcomplex op Roombeek. Aan de Bosuilstraat wonen twaalf dementerende ouderen. Zij verhuizen naar Ariënstaete, aan de Rijnstraat, waar ze het met de helft van de ruimte moeten doen.

Volgens Liberein komt het einde van de Bosuilstraat voor rekening van woningcorporatie De Woonplaats. Die wil het huurcontract, dat in september 2018 afloopt, niet verlengen. Een van de ouderen die verplicht moet verhuizen, is de moeder van Marjan Hidari. TV Enschede FM sprak met haar, beluister het item hierboven terug.

Schaamlap
Volgens de bewoners wordt De Woonplaats als schaamlap gebruikt en wilde Liberein al langer af van het dure complex. Aan de Rijnstraat kan de zorginstelling twee keer zoveel dementerenden op hetzelfde oppervlakte kwijt. Of, zoals Max Schulte zegt: "Ze hokken de dementen op." De moeder van Schulte woonde er tot haar overlijden, in juni 2016.

Elly Snijders - haar moeder kwam er in 2012 wonen - denkt er hetzelfde over: "Ik krijg het gevoel dat een en ander allang voor de huuropzegging besloten was en dat het plan 'Kolibrie' al lang voor de huuropzegging voor de 'Roombekers' bestemd was. Dit heeft namelijk twee grote voordelen voor Liberein: geen huur meer betalen aan De Woonplaats en meer bewoners per vierkante meter, dus meer inkomsten."
De afdeling van Ariënsstaete waar de Roombekers terechtkomen heet Kolibrie.

'Wij hebben de huur opgezegd omdat een locatie als Roombeek op dat moment niet meer paste binnen de toekomstplannen van Liberein, toen nog AriënsZorgpalet. Afgelopen voorjaar hebben we aan De Woonplaats te kennen gegeven de appartementen alsnog te willen blijven huren voor telkens een periode van twee jaar. Door de fusie met Bruggerbosch paste de kleinschalige woonvorm Roombeek weer in de visie van Liberein, maar een langdurige huurovereenkomst zou te grote risico's met zich meebrengen.'. Dat beschrijft Hanneke Buijvoets van Liberein in een verantwoording.

Verlengen
Buijvoets schrijft de 'contactpersonen van cliënten Roombeek' dat haar instelling dacht dat De Woonplaats de huur zou verlengen. Dat was niet zo. Dit voorjaar liet De Woonplaats, aldus Buijvoets, Liberein weten vast te houden aan de huuropzegging. Joyce Dakhorst van de woningbouwvereniging zegt desgevraagd binnen haar organisatie niet gehoord te hebben dat Liberein de huur toch wilde verlengen. Volgens Dakhorst verlengde Liberein de huur in 2016 voor twee jaar, zegde die vervolgens op, en was het dat.

In oktober volgde een tweede informatieronde voor de familie van de bewoners. Liberein meldde dat er ondanks 'diverse contacten met makelaars, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars' geen redelijk alternatief was gevonden voor het complex aan de Bosuilstraat. Met en bij wie de zorginstelling heeft gezocht was 'helaas vanuit zakelijke en privacytechnische overwegingen' niet met de aanwezigen te delen. Het zou dus de Kolibrie worden, tenzij er voor december van dit jaar nog een betere huisvesting zou worden gevonden. Met de toevoeging: 'Die kans is echter klein'.

Bouwtekening
Tijdens de bijeenkomst in oktober kwam een bouwtekening van Kolibrie ter tafel. Volgens IAA een concept, met een datum. Dat was 26 juli 2017, de dag dat Liberein de eerste informatiebijeenkomst hield en de belanghebbenden voorhield op zoek te gaan naar passende herhuisvesting van de twaalf bewoners aan de Bosuilstraat. Kolibrie werd niet genoemd.

Aan de Bosuilstraat wonen twaalf ouderen. Ze hebben er een eigen appartement van 50 vierkante meter en delen met z'n zessen een gemeenschappelijke woonkamer. Verhuizing betekent dat de groep uit elkaar wordt gehaald. Dementerende ouderen raken bovendien al bij het minste of geringste van slag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.