Enschede

Te weinig amateursporters keren terug na een kruisbandblessure: maatwerk vereist

Het wordt ook wel de hartaanval van de knie genoemd: een voorste kruisbandblessure. Het is een zware kwetsuur met een lange revalidatie. Maar weinig amateursporters keren na deze blessure terug op het oude niveau, of ze lopen de blessure opnieuw op. Wouter Welling is bewegingswetenschapper bij Pro-F in Enschede en wilde weten hoe dat kan. Hij wijdde er zijn promotieonderzoek aan en ontdekte dat maatwerk belangrijk is bij het herstel.

Tienduizend per jaar

"Een voorste kruisbandblessure loop je het snelste op bij sporten waarbij veel sprong en draaibewegingen worden gemaakt," zegt Wouter die begin april promoveerde met zijn onderzoek. Bij een abrupte beweging kunnen ze (af)scheuren. "Jaarlijks worden er in Nederland tienduizend mensen geopereerd voor een reconstructie van de voorste kruisband."

Overhaaste conclusies

Niemand is hetzelfde en dat geldt ook voor sporters. Sommigen kunnen zich heel snel herstellen en anderen houden extra angst over na zo'n blessure. "Er wordt te vaak gezegd: 'je hebt nu negen maanden gerevalideerd en hebt geen pijn meer, ga maar weer terug naar de sport.' Zo werkt het helaas niet. Als je geen onderzoek doet naar de persoon begeef je je al snel op glad ijs. Dan zeg je eigenlijk: 'probeer het maar gewoon'," vindt Welling.

WOUTER WELLING PRO F UITLEG KAMOHELO MOKOTJO
Wouter Welling werkt als bewegingswetenschapper bij Pro-F in Enschede © Still video 1Twente

Testmethode

"Wij hebben enkele criteria vastgesteld voordat iemand weer terug mag keren naar de sport," vertelt Welling. "We meten bijvoorbeeld op spierkracht, beweegtechnieken en mentale factoren zoals angst om een nieuwe blessure op te lopen. Met het behalen van bepaalde criteria vergroot je de kans om je oude niveau weer te halen bij een sport."

Volgens Welling is deze methodiek in Nederland maar ook in het buitenland opgepikt door een groot aantal fysiotherapeuten. "Het is vrij praktisch onderzoek en je hebt er weinig voor nodig om het uit te voeren. We zijn blij dat onze normdata en onderzoeken worden gebruikt om kruisbandblessures beter te behandelen," zegt de bewegingswetenschapper.

KAMOHELO MOKOTJO KRACHTMETING WOUTER STILL
Wouter Welling doet een knietest bij oud-FC Twente speler Kamohelo Mokotjo © Still video 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.