Enschede

Herdenking Vuurwerkramp terug naar gebruikelijke opzet, mét bijeenkomst

Tweeëntwintig jaar geleden vond de grootste ramp plaats die het moderne Enschede trof: 13 mei 2022 zal altijd verbonden zijn met de Vuurwerkramp. De slachtoffers worden vrijdag herdacht, voor het eerst sinds corona uitbrak 'als vanouds'. Dit betekent onder meer dat er een vast moment zal zijn waarin bloemen bij de gedenksteen in Roombeek worden gelegd. Ook het Huis van Verhalen bij het wijkcentrum is weer geopend.

In de afgelopen twee jaar kon er vanwege de maatregelen geen bijeenkomst plaatsvinden. Er werd gezocht naar alternatieve manier om te herdenken. De kerkklok luidde, als altijd, tussen 15.25 en 15.30 - het tijdstip van de laatste en allesvernietigende explosie - maar de gezamenlijke herdenking maakte plaats voor een individuele. Wijkcentrum Prismare was niet geopend voor een rustmoment. Bloemen konden, verspreid over de dag, wel bij het monument worden neergelegd.

Programma

Het programma voor 13 mei 2022 ziet er als volgt uit:

Vanaf 10.00 tot 17.00 is het Huis van Verhalen geopend, waar onder andere een kaarsje kan worden aangestoken. Om 14.00 is ook Prismare geopend als plek van ontmoeting.

Tussen 15.00 en 15.25 kunnen er bloemen neergelegd worden bij de gedenksteen. Bram Distel, voorzitter van Stichting Herdenking Vuurwerkramp en burgemeester Roelof Bleker zullen bij de deze gelegenheid aanwezig zijn. Toespraken zijn er niet; er wordt herdacht in stilte.

Om 15.25 luiden de klokken 5 minuten lang.

Om 15.30 is het een moment van stil. Tijdens deze stilte worden de 23 doden en de circa 950 gewonden die vielen tijdens deze ramp herdacht.

Vlaginstructie

Gemeente Enschede roept inwoners op om tussen zonsopgang en zonsondergang de vlag halfstok uit te hangen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.