Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede krijgt een 'huis-aan-huis' afvalcampagne

301117 753671

Wie kunststof en verpakkingsmaterialen scheidt, moet dat doen in een doorzichtige zak die gratis bij supermarkten te krijgen is. Etensresten en andere afvalstromen zijn in de zakken niet toegestaan. En als de zak vol is, moet die netjes in de juiste ondergrondse container worden gegooid of (op ophaaldagen) aan straat.

Toch gaat het nog vaak mis in Enschede. Vooral in gebieden waar veel hoogbouw is, wordt plastic afval niet goed en op de verkeerde dagen aangeboden. Het resultaat: rondzwervende zakken. Daar wordt dan weer ander afval bijgegooid.

De gemeente heeft een lijst gemaakt met tien mogelijke maatregelen, waaronder herinvoering van het stortquotum, die afvaldump moeten beperken. Een volgende stap is het ontplooien van een huis-aan-huis-actie die gericht is op het afvalscheidingsgedrag van inwoners. In november gaan tal van mensen in opdracht van de gemeente de wijken in waar veel overlast van afval wordt ervaren. Bij elke deur wordt aangebeld, uitleg gegeven en een flyer overhandigd met informatie over afvalscheiding. "Dat kunnen medewerkers van de gemeente zijn, maar ook ambassadeurs vanuit de wijk. Er hebben zich al een aantal gemeld die in hun wijk willen meehelpen", zegt wethouder Hans van Agteren. Mogelijk gaat de wethouder zelf ook de deuren langs. De campagne richt zich dus op onwetendheid en onwil en moet ervoor zorgen dat mensen hun afval niet zomaar op straat gooien. "Enschede moet schoner worden", zegt Van Agteren. "We kunnen dit niet blijven accepteren."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.