Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO 'Gebruik Twente als proeftuin voor legale wiet'

301587 720468 2

De gemeenteraad van Losser benadert de dertien andere Twentse gemeenten om zich als regio in Den Haag aan te melden als pilot voor de regulering van wietteelt.

Om de illegale handel, het opzetten van illegale kwekerijen en de georganiseerde misdaad een klap toe te brengen pleiten gemeenten voor regulering van de wietkweek. Vooral grotere plaatsen in het westen van het land hebben zich tot dusverre voor de pilot aangemeld.

TV Enschede FM sprak met de burgemeester van Losser Jean Paul Gebben over het plan. Beluister dat item hierboven terug.
Illegale wietplantages
Jaimi van Essen, fractievoorzitter van D66 in Losser: "Wij willen dat ook de problematiek van de grensstreek goed onder de aandacht wordt gebracht. Er komen hier steeds meer illegale wietplantages. Vaak in gewone woonhuizen, waarbij het gevaar op brand groot is. Dit moet je niet willen." Hij gaat verder: "Er is berekend dat illegale wietplantages in Twente een jaarlijkse omzet hebben van zo'n 450 miljoen euro. Stel dat je die sector, en dus ook de georganiseerde misdaad, een enorme klap kunt toedienen.

Dat is ook wat burgemeester Jean Paul Gebben bedoelt in zijn visie op de ondermijning van criminele activiteiten." De legale kwekerijen mogen wat Van Essen betreft in Losser komen, maar ook op andere locaties in Twente. "Het is een geweldig alternatief voor agrariërs die nu hun schuren leeg hebben staan. En dat zijn er genoeg. Je moet ze dan wel goed beveiligen, want ik kan me voorstellen dat de criminaliteit niet blij is met deze ontwikkeling. Maar de beveiliging moet te regelen zijn."

Coffeeshops
Van Essen en de Losserse gemeenteraad vinden tegelijkertijd dat de legaal geproduceerde wiet ook legaal moet kunnen worden aangeboden aan coffeeshops. Nu is het nog zo dat in coffeeshops wel wiet mag worden verkocht, maar dat de shops officieel niet bevoorraad mogen worden. Dat wordt nu gedoogd. Die regel moet eraf. Burgemeester Jean Paul Gebben is gevraagd het standpunt van de Losserse gemeenteraad onder de aandacht te brengen van Twentse collega's. Gebben: "Ik heb direct Onno van Veldhuizen in Enschede gebeld. Losser moet hierin niet leidend zijn. Ook al is de problematiek identiek. Enschede voert nu nog een 'no go'-beleid. Na de verkiezingen moet blijken of dat zo blijft."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.