Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Meldpunt diftar: 500 afvalfoto's uit Enschede

303164 download 109

Het Meldpunt Diftar in Enschede bereikt een mijlpaal. In twee maanden tijd telt het meldpunt al 500 afvalfoto's.

Het meldpunt is in het leven geroepen door TC Tubantia en TV Enschede FM naar aanleiding van aanhoudende klachten over afvaloverlast in Enschede.

Hittemap
Op basis van de 500 meldingen bij Meldpunt Diftar hebben we een zogeheten 'hittekaart' gemaakt. De locaties waarvan de meeste foto's werden gedeeld, zijn roder gekleurd.

Maatregelen

Sinds de invoering van diftar wordt er meer melding gemaakt van afvaldump en wordt er vaker (plastic)afval naast containers geplaatst. Daarom zijn er maatregelen genomen.

Er zijn 100 extra plasticcontainers verspreid over Enschede geplaatst en er begint donderdag een huis-aan-huis gedragscampagne rond afvalscheiding. In de gemeenteraad wordt nog gesproken over extra maatregelen zoals herinvoering van het 'gratis' stortquotum en verlaging van het voorrijtarief voor het ophalen van grof vuil.

Wennen?
Diftar heeft tijd nodig, vinden veel raadsfracties. Enschedeërs moeten simpelweg nog wennen aan het nieuwe afvalsysteem. Maar er klinkt ook kritiek. Behalve fel tegenstander van diftar EnschedeAnders, stelt ook de PvdA nu vraagtekens.

"We lijken de weg aan het kwijtraken. En de principiële vraag is: is diftar echt de oplossing? Staat het systeem in dienst van de inwoners of moeten we het gedrag van mensen te veel aanpassen om het systeem te laten werken?", aldus Arjan Kampan (PvdA) afgelopen maandag in de commissievergadering.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.