Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Pim helpt Enschedese kinderen met taalachterstand

303525 pim op school

Basisschool De Troubadour in Glanerbrug is de eerste basisschool die samen met poppetje Pim en een doos vol met praatplaatjes en liedjes de woordenschat van jonge kinderen wil verbeteren. De focus ligt op anderstalige kinderen en schakelklassen.

Pim is de pop waarmee peuters en kleuters de Nederlandse taal leren. De eerste doos, 'Praten met Pim - Spelen met woorden', overhandigde wethouder Eelco Eerenberg vandaag. In de doos zitten onder andere woordkaarten, praatplaten, liedjes en dus poppetje Pim en zijn zusje Sarah en babybroertje Mert. Met die hoofdrolspelers leren kinderen woorden die aansluiten bij onderwerpen zoals de familie, de seizoen of de lichaam. 269 groepen uit Enschede zullen uiteindelijk onderdeel uitmaken van het project. Zo kunnen meer Enschedese basisscholen vroegtijdig een taalachterstand bij kinderen vaststellen. Rianne Buist en Leanne Jansen willen dat scholen vervolgens een passend aanbod ontwikkelen. Samen met de gemeente ontwikkelden zij het programma.

Taalachterstand
Of de taal in Enschede erop achteruitgaat vindt Jansen niet. Zij is stedelijk projectleider van de coaches voor Voor- en Vroegschoolse Educatie. Het gaat niet om de achteruitgang van de taal, maar om kinderen uit anderstalige gezinnen die soms problemen hebben om een taal te leren. De initiatief kwam vooral vanuit scholen en opvangorganen in Enschede. Buist, teamleider van de deeltijd schakelklassen, knikt. Er zijn altijd kinderen die hulp nodig hebben. We willen dat de leerlingen, zodra ze groep drie ingaan, begrijpend kunnen lezen. We gaan uit van een doorgaande lijn. Van twee tot zeven jaar gaat iedereen bezig met Pim.

Ontwikkelingen
Poppetje Pim helpt om dit doel te bereiken. Alles wat beeldend is, is voor kinderen makkelijker te begrijpen. Onderwijs met een poppetje is daarom voor kinderen toegankelijker dan onderwijs met een juf , verklaart Jansen. We willen dat kinderen opgroeien met Pim. Kleuters vanaf twee jaar beginnen met het programma. Ieder jaar komt Pim terug en het niveau wordt hoger.

Dat het niveau hoger wordt is te zien aan onderwerpen die er ieder jaar bij komen. Het onderdeel digitalisering is er eentje van. Op dit moment is nog alles in ontwikkeling. Maar tijdens het uitwerken kwamen we erachter dat digitalisering een belangrijk onderwerp is. Kinderen groeien met tablets en smartphones op. Die woordenschat moeten ze beheersen , vertelt Agnes Eshuis van de gemeente Enschede.

TV Enschede FM sprak met Agnes Eshuis. Beluister het fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.