Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ten Hag: 'Mensen wonen liever in Enschede dan Hengelo'

304799 michel ten hag

Een impuls van 150 miljoen euro voor de binnenstad van Enschede. "Deze stad is booming", weet Michel ten Hag, makelaar en directeur van Ten Hag. "Enschede is Hengelo voorbij als stad waar mensen graag wonen."

"Je merkt aan alles dat Enschede booming is", zegt de Ten Hag. "Als ik bij klanten buiten Twente kom, dan gaat het vaak over steden als Zwolle en Deventer die het de laatste jaren zo goed hebben gedaan. Daar noem ik Enschede de laatste tijd ook nadrukkelijk bij. De stad is bezig met een geweldige ontwikkeling."

Bloei
Die stedelijke bloei krijgt nu dus een ongekende nieuwe impuls. Honderd miljoen euro aan vastgoedinvesteringen door diverse marktpartijen zijn goed voor de komst van drie woontorens met woningen aan de zogeheten Kop van de Boulevard en geven het gebied straks een totaal ander, grootsteeds gezicht. De realisatie van andere functies en (parkeer)voorzieningen completeren de totale injectie van circa 150 miljoen in de binnenstad van Enschede.

Massa's
De metamorfose van de stad is decennia terug al ingezet, weet Ten Hag. "Dat is in de jaren negentig al gebeurd, toen Enschede een goede keuze heeft gemaakt met de verbouwing van het Van Heekplein. Dat was vroeger een grote parkeerplaats, maar heeft plaatsgemaakt voor een plein met een gevarieerd winkelaanbod en ruime parkeermogelijkheden. Een je ziet dat het werkt. Vorige week kwamen ze nog met massa's uit Duitsland, toen ze daar een feestdag hadden."

Verschil met Hengelo
Het verschil met Hengelo is evident, weet met Ten Hag die met de gelijknamige makelaardij ook een vestiging heeft in de tweede stad van Twente. "Daar hebben ze in het verleden natuurlijk ook keuzes gemaakt die gevolgen hebben gehad voor de ontwikkeling van de binnenstad." Hij doelt op Plein Westermaat en de komst van Ikea, Mediamarkt en andere grote winkels aan de rand van de stad, die als een magneet werken op de Twentse consument, maar het winkelgebied in het hart van Hengelo onvermijdelijk hebben leeggezogen.

Vergelijk dat eens met Enschede, weet Ten Hag. "Daar kun je nog steeds in de stad bij de Mediamarkt terecht, maar ook bij een klein gespecialiseerd stripwinkeltje. En het is op elke avond in de week, ook op maandag, mogelijk ergens gezellig een hapje te eten. Al die mogelijkheden maken de stad aantrekkelijk."

Gewild
En gewild. Ten Hag: ,,Enschede is Hengelo voorbij als stad waar mensen graag wonen. Die ontwikkeling is ingezet aan het begin van de crisistijd in 2007 en 2008. Van oudsher lagen de huizenprijzen over gehele linie in Hengelo zo'n 7 procent hoger dan in Enschede. Dat is nu volledig omgedraaid."

De makelaar denkt niet dat Enschede, de binnenstad voorop, als woonplek onbetaalbaar wordt en slechts beschikbaar is voor de happy few met een gevulde portemonnee. "Dat geloof ik niet. De woningen die nu worden gebouwd hebben een goede mix: sociale huur en koop en in prijs variërend. Nee, ik voorzie geen Amsterdam-scenario voor Enschede."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.