Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tweede editie ‘Geen-moederdag’ met vrouwen die er voor kozen geen kinderen te krijgen

Een muzikale talkshow met taart, bubbels, goeie gesprekken en muziek. Zo omschrijft Magda Nij Bijvank ‘haar’ theaterprogramma over geen-moeders, dat dit jaar zijn tweede editie beleeft. Zondag aanstaande staat het in Enschede op de planken van De Kleine Willem.

Lag de nadruk vorig jaar op vrouwen die wel moeder wilden maar niet konden worden, dit keer ligt de focus op vrouwen die daar bewust voor kozen. Nij Bijvank behoort zelf tot die eerste groep, maar kreeg na enthousiaste reacties vorig jaar ook opmerkingen dat de keuze om geen moeder te worden werd gemist in het programma.

Vragen vanuit de omgeving

“Daar hebben ze ook wel gelijk in, dacht ik toen”, vertelde Nij Bijvank in 1Twente Vandaag. Als vrouwen ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen, roept dat vragen in de omgeving op. Niet-moederschap is daarmee niet alleen een zaak van individuele vrouwen, maar ook van hun omgeving, wil ze maar zeggen. “Dan moet je die keuze verantwoorden naar je omgeving.”

“Niet gebaard toch een taart - wij geven vrouwen zonder kinderen een smoel”

Illustratief is het verhaal van een van de talkshowgasten zondag. “Zij koos ervoor om geen kinderen te krijgen en kwam er later achter dat het ook niet kon. ‘Dat zeg ik er tegenwoordig altijd maar bij’, zegt zij nu. ‘Dat is wel zo rustig voor de omgeving’.”

‘Het blijft een leven lang’

Aan niet-moederschap kleeft vrijwel altijd een verhaal. Nij Bijvank wil die verhalen vertellen. “Het blijft een leven lang. Als vriendinnen wel kinderen krijgen; bij de overgang, als het echt niet meer kan; als anderen oma worden.”

Magda Nij Bijvank Ernst Begrboer
Initiatiefnemer Magda Nij Bijvank, moeder van een niet-levensvatbare baby van 21 weken
Beeld: Ernst Bergboer

Zelf voelt ze zich, zij het kinderloos, toch moeder. “Ik heb een kind van 21 weken gebaard. Niet levensvatbaar.” Dat was 16 jaar geleden. “Maar ook dan kan een verhaal er nog steeds toe doen. Het is belangrijk en mooi dat er mensen in je omgeving zijn met wie je dat verhaal kunt delen. Dat blijft.”

Gasten bij Geen Moederdag 2022 zijn dichter Tjitske Jansen en schrijver en journalist Marieke Poelman. DeKoor, bekend van onder meer De Wereld Draait Door, verzorgt de muzikale omlijsting. Presentatie is in handen van Dorothée Loorbach.

Geen Moederdag

zondagmiddag 8 mei, 15:30 uur

De Kleine Willem, Enschede

klik hier voor meer info en kaarten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.