Verkeer
Stuur appje
Zoek

Plannen voor grensoverschrijdend mediaplatform: 'Mensen willen weten wat er speelt in de Euregio'

Voor de inwoners van Twente en de Achterhoek ligt de Duitse grens een stuk dichterbij dan de Randstad. Toch bereikt het nieuws uit laatstgenoemde regio ons vaak beter, dan wat er in de Duitse grensgebieden speelt. Om het nieuws uit het grensoverschrijdende Euregiogebied toegankelijker te maken, wordt er nagedacht over een gezamenlijk platform. Vorige maand verzamelden Duitse en Nederlandse mediabedrijven zich in Enschede om over het concept te praten.

Harde grens

Voordat in 2020 de coronapandemie toesloeg, werden de Duitse grenzen bij Twente en de Achterhoek steeds dunner. Het aantal Duitse toeristen nam toe en andersom trokken veel Nederlanders naar de buren. Ook begonnen steeds meer mensen te wonen en werk te zoeken in hun buurland. Nu de maatregelen lijken te verdwijnen gaat deze trend langzaam verder, maar tijdens de pandemie waren de grenzen potdicht. Het werd pijnlijk duidelijk dat er voor de Euregio nog werk aan de winkel is, als ze de inwoners van de streek echt bijeen willen brengen.

Draagvlak

Uit onderzoek is gebleken dat er best een grote groep mensen binnen de Euregio belangstelling hebben, bij wat er in hun buurland gebeurt. Op dit moment is er nergens een platform waarbij mensen makkelijk kunnen zien wat er speelt in het grensgebied. Dit werd zeker evident tijdens de coronaperiode. De onwetendheid over de situaties in de andere landen, is hetgeen geweest wat het idee voor een grensoverscheidend platform extra aanwakkerde. Een flink aantal Duitse mediabedrijven en Nederlandse omroepen waaronder RTV Oost en 1Twente, waren bereid om het gesprek met elkaar aan te gaan.

Duits Nederlandse Samenwerking sfeerstill
Beeld: Redactie 1Twente

Concretisering

Wat vooral naar boven kwam tijdens de gesprekken, is dat de bereidheid om samen samen aan zo'n platform te bouwen aanwezig is. Volgens Alex Backers, de directeur van het Duitse EMS TV, weten de Nederlandse en Duitse inwoners van de Euregio te weinig van elkaar. "Het gaat hier niet alleen om de dagelijkse nieuwtjes, we weten ook te weinig over elkaars manier van leven," vertelt hij. Zo zou het platform niet alleen voor het nieuws bedoeld zijn, maar ook om de inwoners van de regio dichter bij elkaar te brengen.

Volgens directeur Christoph Almering van de Euregio ligt er een volgende ontmoeting in het verschiet. "De volgende keer dat we elkaar zien is het de bedoeling dat we steeds dichter bij een concrete uitvoering komen. We hopen volgend jaar te beginnen", zegt hij.

Financiering

Zoals bij elk groot project zorgt het financiële plaatje ook nu voor onzekerheid. Journalistiek kost geld en wie gaat zo'n platform betalen? Mocht het plan tot uitvoering komen dan is de verwachting dat een beroep kan worden gedaan op de INTERREG-financiering. Deze regeling is in de jaren 90 in het leven geroepen om de samenwerking tussen landen binnen de Europese Unie te bevorderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.