Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Meer vrouwen in de Hengelose raad, straks ook in het nieuwe college?

Tn raadsleden hengelo vrouwen luttikholt freriksen steen
Marie-José Luttikholt (PvdA Hengelo), Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen) en Hanneke Steen (CDA), drie vrouwelijke raadsleden. De drie partijen zitten samen met VVD en D66 aan de onderhandelingstafel voor een nieuw college. Wie wordt er straks wethouder?
Beeld: Bewerking 1Twente

In de nieuwe Hengelose gemeenteraad zitten meer vrouwen dan de vorige periode. Die is daarmee evenwichtiger van samenstelling. De grote vraag is of het college straks ook uit meer vrouwen gaat bestaan.

Begin maart riepen het CDA en PvdA de kiezer in Hengelo op om bij de gemeenteraadsverkiezingen vooral op een vrouw te stemmen, zodat het aantal vrouwen en mannen vanaf de nieuwe raadsperiode evenredig is verdeeld. "Vrouwen zijn nog steeds niet goed vertegenwoordigd in de politiek, ook in Hengelo” zei PvdA-fractievoorzitter Marie-José Luttikholt toen.

Nu het CDA en PvdA vrijwel zeker deel gaan uitmaken van het nieuwe college en de komende weken aan de onderhandelingstafel zitten om tot een coalitie-akkoord te komen, rijst de vraag of de twee partijen ook vrouwelijke wethouderskandidaten gaan leveren om daarmee iets te doen aan verhouding man-vrouw in het nieuwe college van B en W.

In de periode 2010 - 2014 zaten er vijf partijen in de coalitie, toen met twee vrouwelijke wethouders. Het Hengelose college van B en W was de afgelopen acht jaar vooral een mannenbolwerk met slechts één vrouw tegenover drie mannelijke wethouders en een mannelijke burgemeester.

“Vrouwen zijn nog steeds niet goed vertegenwoordigd in de politiek, ook in Hengelo””

"Een evenredige verdeling is goed voor het debat, goed voor de besluitvorming en dus goed voor Hengelo,” zeiden Luttikholt en Steen in maart. Met die uitspraak én expliciete oproep kan het niet anders dat de partijen zullen streven voor meer evenwicht in het college en met een vrouwelijke wethouderskandidaat op de proppen komen, als die binnen de partij te vinden is en voldoet aan het beoogde profiel.

In maart zei CDA-fractievoorzitter Hanneke Steen te streven naar een nieuwe gemeenteraad die voor vijftig procent uit vrouwen bestaat. Die missie is aardig gelukt. Was het percentage vrouwen in de vorige gemeenteraad nog 37 procent. De nieuwe raad bestaat voor 43 procent uit vrouwen (16) en 57 procent uit mannen (21) op een totaal zetelaantal van 37.

Kandidaten

Terug naar de formatie. Wie de wethouderskandidaten zijn, daarover houden de partijen de kaken nog stijf op elkaar, al gaf fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen onlangs toe dat Jacqueline Freriksen dé beoogde wethouderskandidaat is.

Naar verluid zou ook Marie-José Luttikholt namens de PvdA wel in zijn voor een wethouderspost. Luttikholt sprak in maart in een vragenvuur bij 1Twente publiekelijk de ambitie uit graag wethouder te willen worden. De fractievoorzitter zegt deze week nog niet op de zaken vooruit te willen lopen.

"Binnen de PvdA is het gebruikelijk dat we met het gehele onderhandelingsresultaat en de eventuele portefeuille eerst naar de leden gaan. Bij akkoord van de leden zullen we een en ander openbaar maken." Luttikholt geeft wel aan dat een college met meer vrouwen voor Hengelo mooi zou zijn.

“Een diverse vertegenwoordiging is gewoon goed voor het binnenbrengen van verschillende perspectieven in de politiek. Alleen zo kunnen inwoners zich herkennen in de mensen die namens èn voor hen de stad besturen.”

Dat standpunt heeft ook CDA-fractievoorzitter Hanneke Steen. "Ongeacht of het CDA nu aan tafel zit of niet: een diverse vertegenwoordiging is gewoon goed voor het binnenbrengen van verschillende perspectieven in de politiek. Alleen zo kunnen inwoners zich herkennen in de mensen die namens èn voor hen de stad besturen. Dus het is belangrijk daar goed op te letten."

Steen zegt dat de partijen op dit moment goed met elkaar in gesprek zijn. Of het CDA met een vrouwelijke wethouder komt of dat het toch weer man wordt? "In de komende weken moet blijken of het CDA een wethouder levert en zo ja, wie dan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.