Verkeer
Stuur appje
Zoek

Herdenking en bevrijding in Enschede en omstreken

Nederland herdenkt de komende dagen haar slachtoffers van oorlogsgeweld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en viert de vrijheid. In een bijzonder tijdsgewricht - de waanzin van oorlog heeft onze achtertuin bereikt èn na twee jaar van vrijheidsbeperkingen kunnen we nu weer samen herdenken en vieren. In zowel Enschede als Glanerbrug is daar een programma voor opgetuigd.

Traditiegetrouw wordt er op 4 mei in zowel de grote als de kleine kern een stille tocht gehouden, die eindigt op de plaats van herdenking. Voorafgaand aan die tocht is er een Herdenkingsconcert in de Grote Kerk van Enschede. In Glanerbrug wordt de vrijheid gevierd met een muzikaal programma. Maar er is (veel) meer.

Herdenkingsconcert in Enschede

Het Enschedese Herdenkingsconcert - inmiddels ook een traditie - is opgehangen aan een uitvoering van het Requiem van Fauré, afgewisseld met een vertolking van Hebreeuwse en Jiddische liederen. Uitvoerenden zijn het koor en de juniors van Capella Enschede. Oud-juniorstadsdichter Sarah Vegter kruipt als verteller in de huid van Etty Hillesum. Muzikale ondersteuning is van Dennis Vallenduuk (orgel), Marlies van Oort (harp), sopraan Marion Röber en bariton Joep van Geffen.

Muzikaal bevrijdingsfeest in Glanerbrug

Op 5 mei vindt er in de Protestantse Kerk van Glanerbrug een muzikaal bevrijdingsfeest plaats. Muziekvereniging Wilhelmina is gastvrouw. Geholpen door sopraan Karin Hertsenberg, tenor Jürgen Etzrodt en harpiste Maaike Bosscher. Demissionair wethouder Niels van den Berg, burgemeester Rainer Doetkotte van Gronau en Bundestag-lid Jürgen Coße houden een korte toespraak - het de 25ste keer dat Glanerbrug de vrijheid vier mer haar Duitse buren.

icon_main_info_white_glyph

vlaggen en klokgelui

Op 4 mei hangt de vlag halfstok. Wie het helemaal volgens protocol wil doen, hijst bij zonsopgang de vlag tot bovenin de mast en strijkt hem vervolgens tot halverwege. Daar mag hij blijven hangen tot zonsondergang.

De kerk- en herdenkingsklokken worden in Enschede en Glanerbrug geluid van 19.53 tot 19.59 uur.

Op 5 mei gaat de vlag - uiteraard - in de top. Zonder wimpel. Vanaf zonsopgang tot zonsondergang.

De kerkklokken luiden 's ochtends om 8.00 uur. Wakker worden in vrijheid; dat je het maar even beseft.

De sprekers zullen gezamenlijk het vrijheidsvuur ontsteken, dat door leden van SV Sportlust de kerk wordt binnengebracht.

Stille tochten

De stille tochten in zowel Enschede als Glanerbrug beginnen om 19.00 uur. In Enschede is het verzamelen bij het stadhuis, vanwaar gelopen wordt naar de herdenkingsplek bij de beeldengroep van Mari Andriesen in het Volkspark. De tocht in Glanerbrug begint op begraafplaats Doodenzorg, waar eerst een rondgang langs de oorlogsgraven gemaakt wordt. Aansluitend begint de wandeling naar herdenkingsmonument Abrupt einde op het Heldersplein.

Die wandeling in Glanerbrug voert niet meer langs de Stolpersteine, zoals dat gebruikelijk was. De reden: er liggen er inmiddels teveel.

Twee minuten stil

Vanaf klokslag acht uur is het twee minuten stil. In Enschede blaast Bennie ter Heide de taptoe en spelen de blazers van het Valerius-ensemble ‘Abide with me’. Junior-stadsdichter Niels van den Berg (niet te verwarren met de wethouder) draagt een gedicht voor, burgemeester Roelof Bleker spreekt en legt de eerste krans. In Glanerbrug is dat aan demissionair wethouder Jurgen van Houdt.

Beide herdenkingsbijeenkomsten worden afgesloten met het Wilhelmus.

Het complete programma voor 4 en 5 mei vindt je hieronder...

Teun Nicolai Ernst Bergboer
In 2020, middenin coronatijd, toen gezamenlijk herdenken niet kon, blies Teun Nicolai de taptoe voor zijn huis, met talloze trompettisten in heel Nederland
Beeld: Ernst Bergboer

4 mei

Enschede
17:00 - 17:50
Stadsbeiaardier Esther Schopman bespeelt het carillon van de Grote Kerk

18:00 - Herdenkingsconcert
Grote Kerk
Info en kaarten (€ 8,-) www.cappellaenschede.nl

19:00 - start stille tocht
Stadhuis, Langestraat 24

19:25 - start programma herdenking
Volkspark (beeldengroep Mari Andriessen)

20:00
Twee minuten stilte

20:45 - 21:45 - Theater Na de Dam (uitverkocht)
MuseumFabriek
Jonge acteurs van de Theatermakerij brengen een programma over de Jodensterren van Enschede, de productie, de stigma’s, de gevolgen. Met ooggetuigen, Enschedeërs die erbij waren. Klik hier voor meer info en kaarten.

Glanerbrug
18:45 - rondgang langs oorlogsgraven
Begraafplaats Doodenzorg

19:15 - start Stille tocht
Vanaf begraafplaats Doodenzorg naar herdenkingsmonument ‘Abrupt einde’ op het Helderplein

20:00 - 2 minuten stilte

5 mei

Enschede
11:00-16:00 - VETTT Bengelfestijn
UT
Tot 12:30 gratis toegang voor kinderen tot en met 10 jaar en maximaal twee begeleiders (18 of ouder)

11:00-00:00 - Vrijheidsfestival (uitverkocht)
UT

Spetterend vrijheidsfestijn met veel - heel veel - muziek. Absolutely Fresh!
Info en kaarten (€ 15,-): https://www.bevrijdingsdagenschede.nl

12:00 - 18:00 uur - Vrijheidsfestival
Volkspark
Speciaal gericht op kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Muziek; DJ’s; workshops animatie, tie-dye, cartoontekenen en veel meer.

Glanerbrug
19:00 - 21:00 - Muzikale viering Bevrijdingsdag
Protestantse Kerk

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.