Hengelo

BurgerBelangen Hengelo-voorman Han Daals: 'SP heeft niet zitten opletten'

In een open brief gericht aan Han Daals (BurgerBelangen) liet SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld eind vorige week weten 'met stomheid geslagen te zijn' dat zijn partij niet was uitgenodigd voor de onderhandelingen voor het nieuwe college. Een officiële reactie van BurgerBelangen volgt waarschijnlijk deze week, maar fractievoorzitter Han Daals wil best al een tipje van de sluier oplichten.

Han daals burgerbelangen winnaar verkiezingen 2 1 TWENTE
Han Daals: "De informateur heeft letterlijk gezegd dat het partijen vrij staat om gedurende het informatieproces met elkaar te praten. In die vier jaar dat ik in de raad zit, heb ik geleerd dat je moet opletten en dat je er bij moet zijn als het gebeurt." © 1Twente

Informele gesprekken

Op de vraag of de SP heeft zitten slapen, antwoordt Daals: "In de politiek reageert iedereen op z'n eigen wijze, maar je moet wel blijven opletten." Daarmee reageert Daals op de aantijgingen van de SP dat de socialisten niet zouden zijn uitgenodigd voor de eerste ronde van informele gesprekken. Daals: "Informateur Stefan Kuks heeft letterlijk gezegd dat het partijen vrij staat om gedurende het informatieproces met elkaar te praten. In die vier jaar dat ik in de raad zit, heb ik geleerd dat je moet opletten en dat je er bij moet zijn als het gebeurt."

Bestuurlijke vernieuwing

De kans dat de SP, als ze wél hadden opgelet, had mogen meepraten, was overigens niet groot. BurgerBelangen liet op 13 april tijdens de presentatie van het informatieverslag al weten dat de SP 'teveel werkt vanuit de partij in plaats van uit de raad'. Daals toen: “We hebben de laatste jaren gezien dat de SP de bestuurlijke vernieuwing niet hoog in het vaandel heeft staan."

Vertrouwen in de politiek

Hugo Koetsveld vindt vanuit de wijze van politiek bedrijven door BurgerBelangen juist weinig 'vernieuwends' uitgaan. In de open brief laat de SP weten dat 'een dergelijke manier van in het geheim communiceren totaal niet past bij wat zij vindt dat nodig is om het vertrouwen in de politiek te herstellen. En als dit de nieuwe cultuur is, dan zal de SP daar geen deel van willen uitmaken'. Verder schrijft Koetsveld: 'De heer Kuks fungeert klaarblijkelijk in deze fase niet meer als informateur, maar als formateur van het nieuwe college. De gemeenteraad heeft geen idee welke opdracht hij van BurgerBelangen gekregen heeft'.

icon_main_quote_red_glyph

"In de politiek reageert iedereen op z'n eigen wijze, maar je moet wel blijven opletten."

Han Daals, fractievoorzitter BurgerBelangen Hengelo

Formateur

Volgens Daals is Kuks nu inderdaad bezig als formateur: "We voeren onder aanvoering van Kuks nu gesprekken met VVD, D66, CDA en PvdA om te komen tot een concept-collegeakkoord. Daarbij vormen de zes door Kuks geformuleerde thema's voor de Agenda van Hengelo de leidraad. We hebben nu vier sessies gehad en er volgen er nog zeker een paar. Eind mei moet alles afgerond zijn."

Reactie

Daals verwacht ergens deze week met een officiële reactie op de open brief van de SP te komen. "Of het ook een open brief wordt? De inhoud en de vorm moeten we in de fractie afstemmen, maar als je het mij vraagt, vind ik dat je een open brief ook in alle openheid moet beantwoorden."

Op 19 april was Hugo Koetsveld te gast in Hengeloos Peil. Daarin sprak hij z'n verwondering uit over het feit dat de SP niet was uitgenodigd om mee te praten:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.