Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Minima in Enschede moeten in 2018 meer afval scheiden

308862 download 151

De armste gezinnen in Enschede worden volgend jaar door de gemeente meer uitgedaagd om hun huishoudelijke afval zo veel mogelijk te scheiden. Het aantal keren dat zij gratis hun restafval kunnen aanbieden, wordt namelijk bijgesteld.

Een kleine 10.000 huishoudens in Enschede zijn vanwege hun lage inkomenspositie (deels) vrijgesteld van het betalen van gemeentelijke belasting. Die kosten (zoals rioolheffing of afvalstoffenheffing) worden gedragen door de bijna 70.000 andere huishoudens.

Diftar
Met de invoering van diftar is er geen vast afvaltarief meer voor iedereen. Enschedeërs betalen nu per aanbod van restafval. Zo wil de gemeente afvalscheiding stimuleren.

Voor minimagezinnen is bepaald dat in 2017 behalve het vaste afvaltarief van 199,92 euro ook 14 ledigingen van de grote grijze container worden kwijtgescholden. Dit komt overeen met 112 keer een vuilniszak in de ondergrondse container.

9 keer gratis
In 2018 wordt die regeling aangescherpt. Het vaste afvaltarief van 202,32 euro wordt nog altijd kwijtgescholden, maar minimagezinnen mogen volgend jaar nog maar 9 keer hun Otto gratis aan straat zetten (of 72 keer een vuilniszak in de ondergrondse container).

Doen ze het toch vaker, dan zijn de kosten van 6,90 euro per lediging voor eigen rekening. De gemeente is bij het vaststellen van de 9 ledigingen uitgegaan van het gemiddelde aanbod in 2017 en verwacht daardoor geen problemen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.