Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Sport

Hoe een commerciële voetbalschool de Twentse amateurwereld op z'n kop zet

Commerciële voetbalschool PFA beeldbewerking RTV Oost
Beeld: Beeldbewerking RTV Oost

Er is het nodige protest tegen, maar het levert de club naar eigen zeggen veel op: de samenwerking tussen amateurvoetbalclub Achilles Enschede en commerciële voetbalschool PFA. Nu het einde van het seizoen nadert maken we de balans op. Hoe staat de christelijke voetbalvereniging er nu in? En wat is het standpunt van de overige Enschedese amateurvoetbalverenigingen?

Het wegkapen van jeugdspelers bij andere verenigingen, het voorhouden van een worst en winst maken over de rug van jonge voetballertjes. Het zijn argumenten die gebruikt worden door tegenstanders van het bedrijf Prestige Football Academy (PFA). Er werd al flink met modder gegooid in de lokale media: de komst van de commerciële voetbalschool in het Twentse sportlandschap is omstreden.

'Zo kunnen we blijven voetballen'

Zaterdag 23 april, 12.45 uur. Achilles E. O16 speelt tegen het Zwolse CSV'28 O16. Het is de kampioenswedstrijd voor het Enschedese team, dat alles in de competitie nog gewonnen heeft.

Het krachtsverschil is aan de orde van de dag bij Achilles Enschede. Alle jeugdteams zijn in de competitie koploper. Een unicum, maar niet wonderlijk. Afgelopen zomer ging de vereniging een samenwerking aan met de Prestige Football Academy (PFA). Een commerciële voetbalschool. De door hun samengestelde jeugdteams mogen meedoen in KNVB-competities onder de vlag van Achilles Enschede.

“Wij beloven de talenten niets”

Het heeft Achilles Enschede al zo'n honderd nieuwe leden opgeleverd. "Ik wil het geen laatste redmiddel noemen", zegt voorzitter Arjan Hof van Achilles E. Hij is vandaag druk in de weer, want jubilarissen van de vereniging worden gehuldigd. "Maar je kan dit wel zien als een greep die er toe bijdraagt dat we hier bij Achilles kunnen blijven voetballen", vervolgt hij. "En in dit geval ook op niveau. Ik heb het altijd verschrikkelijk jammer gevonden dat we geen jeugdteams meer hadden en ben dus blij dat die er nu wel weer zijn.

"Of de club haar ziel verkocht heeft? "Nee, dat vind ik niet. De nieuwe leden conformeren zich aan de statuten van onze club. En de leden die we al hadden vinden de komst van deze jeugd prima."

Worst voorhouden

Voorzitter Arjan Hof ziet de vereniging sinds dit seizoen weer bloeien, toch wordt er in de rest van het Twentse voetballandschap met afkeur naar Achilles E. gekeken. Bij de aankondiging van de samenwerking met de PFA vorig jaar laaide het protest op. Amateurverenigingen in heel Twente zien jeugdtalenten vertrekken.

"Dat dit gebeurt bij talenten die naar de FC Twente/Heracles Academie gaan, vinden we prima. Dat gunnen we die talenten", reageert Guido Wevers van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV). "Maar de komst van de commerciële voetbalschool PFA heeft als gevolg dat ook de 'tweede categorie' talenten weggeplukt wordt bij de amateurclubs. Dat is een hele slechte zaak."

icon_main_info_white_glyph

Potentie

Iedereen kan zich aanmelden om bij de Prestige Football Academy te voetballen, maar het bedrijf bepaalt wie uiteindelijk lid mag worden. Daar hebben ze een 'standaard' voor, om te bepalen of een speler genoeg potentie heeft. Als je toegelaten wordt, kost het 111,45 euro per maand als je drie keer per week wilt trainen en op zaterdag een wedstrijd wilt voetballen.

Wevers noemt drie redenen waarom een vertrek naar een commerciële voetbalschool een slecht idee is voor jonge voetballers. "Allereerst dus omdat amateurverenigingen leden zien vertrekken. Daarnaast is het ontzettend duur, dus het dreigt elitair te worden. En tot slot misschien wel het belangrijkste aspect: de pedagogische redenen. Spelers wordt een worst voorgehouden en ze verlaten hun veilige omgeving bij hun eigen vereniging.

"Want," zo stelt Wevers, "zo'n negentig procent van de talenten die naar de FC Twente/Heracles Academie gaan, haalt het niet. En bij deze commerciële voetbalschool zit je dus in de tweede categorie talenten. De teleurstelling kan erg groot zijn als ze het uiteindelijk niet halen. Ook zijn er talenten die wel willen, maar van wie de ouders het bijvoorbeeld niet kunnen betalen."

Guido Wevers Federatie Enschedese Voetbalverenigingen RTV Oost Teun van der Velden
Guido Wevers, Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV)
Beeld: Beeldbewerking RTV Oost

PFA breekt in

Bij de PFA zijn ze het daar niet mee eens. Roy de Vos, oud-hoofdtrainer van onder meer het eerste elftal van ATC'65 uit Hengelo, is eigenaar en oprichter van de Prestige Football Academy. "Ik had de protesten wel verwacht. We breken met onze voetbalschool in in het huidig landschap. Maar ik ben het niet met de kritiek eens."

icon_main_info_white_glyph

.

De samenwerking met een lokale vereniging werd door de PFA gezocht omdat een bedrijf niet met teams aan KNVB-competities mee mag doen. Als ze zelf een vereniging op willen richten is een seniorenteam verplicht. Door de leden onder te brengen bij een bestaande voetbalclub, kunnen die regels omzeild worden.

"Allereerst beloven wij de voetballers niets. We halen ze ook niet over om hier te komen spelen. Sterker nog, als ze hier in beginsel zelf niet naartoe willen, heeft het concept van een voetbalschool ook geen zin. De talenten moeten zelf gemotiveerd zijn en wij faciliteren ze in goede trainingen en wedstrijden. Om zich te ontwikkelen.

"Het doel van de voetbalschool? We vinden het gewoon leuk om met elkaar op een hoog niveau te trainen en wedstrijden te spelen. Met de spelers en trainers die daar bij passen. Wij bieden een niveau dat de amateurverenigingen niet kunnen bieden."

“Ik verwacht dat dit doodbloedt”

Trots

Voorzitter Arjan Hof van Achilles Enschede is trots dat dit nu bij zijn vereniging kan. "Vandaag is een van de teams kampioen geworden. Dat zie ik dan ook als een kampioenschap van onze club. Het zijn onze leden. Dat is prachtig om te zien. Los daarvan: de vereniging bloeit echt weer. Kijk hier om je heen. Er is reuring, er is jeugd en bovenal is er veel plezier."

Geen protesten meer

Voor Guido Wevers, die namens de Enschedese amateurverenigingen het woord doet, blijft de samenwerking een doorn in het oog. "En daar staan wij als verenigingen niet alleen in. Ook de KNVB heeft laten weten geen voorstander te zijn van zo'n samenwerking. Maar volgens de regels mag het, dus gebeurt het. Of ik hoop dat het doodbloedt? Ja. En ik verwacht ook dat het gaat gebeuren."

Waar in het afgelopen najaar nog verschillende protestacties plaatsvonden (de Almelose vereniging AVC Heracles kwam met een spandoek het veld op met de tekst: 'Tegen commercie, voor jeugdvoetbal', red.) zal dat de komende tijd niet meer gebeuren. "We hebben besloten hier geen energie meer in te steken", verzekert Wevers. "We hebben door de PFA geleerd dat we zelf ook iets kunnen doen. Een van die dingen is dat we moeten proberen als clubs om sterker te worden. Zo moeten begeleiders en trainers beter worden.

"En daar zijn afgelopen najaar al grote stappen in gezet. "Samen met FC Twente/Heracles Academie is er gestart met het Regioplan. Een van de doelen van het plan is om jonge talenten pas op latere leeftijd over te nemen van een amateurclub. Dan moeten de trainers bij amateurverenigingen dus ook getraind worden om stappen te zetten."

'Ik zou het nu weer doen'

Na alle protestacties, de tegenstand van collega-voorzitters en veel media-aandacht blijft de keuze voor de samenwerking met de commerciële voetbalschool volgens Achilles E.-voorzitter Hof een goede. "Natuurlijk is kritiek vanuit andere verenigingen niet leuk. Jammer dat het gebeurt. Maar of ik het, met de wetenschap van nu, opnieuw zou doen? Dat denk ik wel ja. Omdat ik oprecht van mening ben dat we recht moeten doen aan de wil van voetballers om te voetballen. In een setting en op een manier die zij graag willen.

Dat Achilles met de samenwerking dit seizoen veel prijzen gaat winnen, lijkt een kwestie van tijd. Het O16-team wint het kampioensduel met 5-2 van CSV'28. Het zal Guido Wevers nu een zorg zijn. "We steken al onze energie en aandacht in onze verenigingen."

Arjan Hof Voorzitter CVV Achilles Enschede RTV Oost Teun van der Velden
Arjan Hof, voorzitter CVV Achilles Enschede
Beeld: Beeldbewerking RTV Oost
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.