Verkeer
Stuur appje
Zoek

Regels energietoeslag duidelijk: aanvragen per 9 mei, voor wie ‘m nog niet heeft gehad

Huishoudens die rond moeten komen van een laag inkomen, komen dit jaar in aanmerking voor een energietoeslag. Enschede heeft die uitkering inmiddels verstrekt aan huishoudens die bekend zijn bij de gemeente. Voor de overige huishoudens geldt dat zij de toeslag moeten aanvragen. Dat kan per 9 mei.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de spelregels voor die aanvraag vastgesteld. Dat was nodig om ervoor te zorgen dat die aanvragen gelijk behandeld en beoordeeld worden. Tegelijkertijd moest het niet te ingewikkeld worden. De toeslag is bedoeld als compensatie voor de sterk gestegen energieprijzen voor de laagste inkomens, die daar het hardst door geraakt zijn.

Aanvraagprocedure

Zevenduizend van die huishoudens zijn bekend bij de gemeente. Die hebben de toeslag inmiddels gehad. Schatting is dat de stad bijna het dubbele aantal huishoudens telt die voor de energietoeslag in aanmerking komen. Daarom wordt er per 9 mei een aanvraagprocedure gestart.

In Enschede krijgen alle huishoudens die rond moeten komen van netto 120 procent van het minimum of minder een eenmalige toeslag van 800 euro. Vraag is hoe je die 120 procent vaststelt. Bij huishoudens die rondkomen van een bijstandsuitkering is dat duidelijk. Maar bij bijvoorbeeld zzp’ers of mensen die in een schuldentraject zitten, is dat veel minder makkelijk vast te stellen.

icon_main_info_white_glyph

120 procent van het minimum

Dit zijn de maximum netto-inkomensbedragen voor het recht op energietoeslag

Alleenstaanden
21 jaar tot de AOW-leeftijd: € 1.245,-
Vanaf de AOW-leeftijd: € 1.383,-

Samenwonend/getrouwd
21 jaar tot de AOW-leeftijd: € 1.778,-
Vanaf de AOW-leeftijd: € 1.873,-

Daarbij is een belangrijk deel van die groep inwoners niet bij de gemeente bekend. Zij zullen de toeslag zelf moeten aanvragen.

Bij zelfstandigen wordt gekeken naar het geschatte inkomen in de maand voorafgaand aan de aanvraag. De toeslag wordt ook toegekend aan huishoudens die als gevolg van een schuldentraject op of onder die grens van 120 procent netto van het minimum komen. Dat moet dan wel gaan over een wettelijk schuldentraject (WSNP of MSNP).

Inkomen aantonen, vermogen niet meegerekend

Opvallend is verder dat de gemeente bij de beoordeling van de aanvraag niet kijkt naar eventueel vermogen. Anders gezegd: het is niet zo dat eerst spaarpotjes leeggegeten moeten worden voordat er recht op energietoeslag is.

0 euro 1 Twente
Lees ook
Laagste inkomens in Enschede krijgen volledige energietoeslag snel op de rekening gestort

Uiteraard zullen aanvragers wel stukken moeten aanleveren waaruit blijkt dat hun netto-inkomen niet hoger is dan 120 procent van het minimum. Dat in Enschede die grens op 120 procent van het minimum ligt, is het gevolg van een opdracht van het rijk. De gemeentelijke regels voor toekenning van de energiestoeslag moeten aansluiten op de regels voor toekenning van bijzondere bijstand. In Enschede ligt ook daar de grens op die 120 procent.

Recht op alles of op niks

Aanvragers moeten - uiteraard - in Enschede staan ingeschreven, een geldig identiteitsbewijs hebben en zelfstandig wonen. Dat laatste betekent: je hebt een huurcontract, je betaalt een normale huurprijs en je betaalt energielasten. Studenten met een studiefinanciering komen niet in aanmerking.

Aanvragen kan vanaf 9 mei tot 1 november digitaal via de gemeentelijke website. Binnen acht weken volgt dan een beslissing. Huishoudens vallen binnen die inkomensgrens of niet en hebben dus recht op het hele bedrag van 800 euro of niet. Gedeeltelijke uitkeringen worden niet verstrekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.