Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Je levensverhaal verteld in een boek: het kan nu in Enschede

310948 download15

Het Huis van Verhalen in Roombeek gaat herinneringen van oudere wijkbewoners optekenen in persoonlijke levensboeken. "Het doet iets met mensen als iemand geïnteresseerd is hun verhaal."

Een levensboek is het tastbare resultaat van gesprekken die een vrijwilliger met een oudere heeft over diens leven. Dat gebeurt met behulp van fotokaarten die moeten helpen de herinneringen aan lang vervlogen belevenissen boven te halen, zegt coördinator Hadassa Meijer van het Huis van Verhalen.

"Je laat bijvoorbeeld een foto zien van een spel, en vraagt welke spellen je gesprekspartner vroeger heeft gespeeld. Aan de hand van een afbeelding van een huis, kun je erover praten hoe iemand heeft gewoond. Een foto van kinderen kan een aanleiding zijn om verhalen te delen over je kinderen en kleinkinderen, of juist over het verdriet dat je voelt omdat je geen kinderen kon krijgen."
Subsidie
Het Huis van Verhalen heeft van de provincie Overijssel een subsidie van 2.500 euro gekregen voor het project Levensboek. Dat geld is bedoeld voor het opleiden van tien vrijwilligers, de aanschaf van het materiaal en de boekpresentaties.

Het schrijven van levensboeken past uitstekend bij de missie van het Huis van Verhalen, zegt Meijer. "We willen er zijn voor mensen en een luisterend oor bieden. Dat geldt niet alleen voor mensen die de vuurwerkramp hebben meegemaakt, maar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of een gezellige ontmoeting met anderen."

Positief
Het structureel optekenen van levensverhalen is een beproefde methode om gevoelens van eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en hun zelfvertrouwen te sterken, aldus Meijer. "Iemand is echt geïnteresseerd in je verhaal. Dat alleen al heeft een positieve uitwerking. Als je 80 bent, deel je sommige herinneringen niet meer met anderen, omdat het al zo lang geleden is. Wanneer je het op papier zet, heb je het duidelijk voor ogen: kijk nou, wat ik in mijn leven allemaal overwonnen heb, en hoeveel veerkracht ik heb gehad."

Het Huis van Verhalen zoekt vrijwilligers voor het maken van levensboeken. Meer informatie/opgave via e-mail: [email protected] of via tel. 053 - 431 62 88.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.