Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Rijschoolhouders en leerlingen geïrriteerd: CBR last examens te laat af

311766 598786

Omdat het CBR Enschede heeft verzuimd rijschoolhouders op tijd op de hoogte te stellen van het schrappen van examens en tussentijdse toetsen, konden kandidaten maandagmorgen onverrichter zaken huiswaarts keren. Dat leidde tot grote irritaties onder de rijschoolhouders en hun leerlingen.

Het CBR nam de maatregel vanwege de slechte toestand op de weg, meldden rijschoolhouders. Sommigen van hen arriveerden al om 8.00 uur om de eerste examenkandidaten af te leveren. ,,Toen luidde de mededeling dat om 10.00 uur zou worden gemeld of er maandag nog examens zouden worden afgenomen of niet , laat een van hen weten, die op de app het onderlinge contact met de collega s toont. ,,We vinden het niet prettig om leerlingen hier voor niets naar toe te laten komen. Bovendien laat de situatie op de weg het afnemen van examens toe. Dit zijn immers omstandigheden waar de kandidaten ook mee te maken krijgen als ze straks in bezit zijn van hun rijbewijs.

CBR AlmeloIn het appverkeer is ook de te lezen dat het CBR Almelo in haar kring wel alle rijschoolhouders collectief op de hoogte heeft gesteld van het schrappen van de examens. En er zijn rijschoolhouders in de kring Enschede die probeerden te schuiven met examens en tussentijdse toetsen om alsnog leerlingen voor bijvoorbeeld die tussentijdse toets op te laten gaan. Vrolijk werden ze niet van de onduidelijkheid. ,,Het vervelende gevolg voor de leerling van het schrappen van het rijexamen is dat deze nu waarschijnlijk niet allemaal meer in het oude jaar opkunnen.

De meningen over de werkwijze van het CBR zijn echter verdeeld onder de rijschoolhouders. Een rijschoolhoudster uit Overdinkel ziet het als overmacht. ,,Examinatoren gaan s morgens vroeg op pad om te bepalen of er examens kunnen worden gereden. Als ze om kwart voor acht op het examencentrum arriveren, is het te laat om rijschoolhouders in te seinen. Voor de leerling is het niet leuk en voor de rijschoolhouder ook niet.

Erg jammerHet CBR laat weten het heel vervelend te vinden dat rijexamenkandidaten voor niets naar het examencentrum in Enschede zijn gekomen. ,,Maar examinators inspecteren eerste de gesteldheid van de wegen en beslissen bij terugkomst op het examencentrum pas of examens al dan niet worden afgenomen , meldt communicatieadviseur Irene Heldens. ,,Als de situatie het niet toelaat dat kandidaten een volledig examen kunnen afleggen, gaat het examen niet door en wordt de kandidaat opnieuw ingepland. Deze krijgt daarbij voorrang in de planning van het desbetreffende examencentrum.

Rijschoolhouders
Terwijl het KNMI code rood heeft afgegeven voor heel Overijssel en scholen en leerlingen uit veiligheidsoverwegingen naar huis worden gestuurd, bericht rijschoolhouder harm Hoek uit Borne rond 13.30 uur naar zijn collega s dat hij om 15.50 een B-examen heeft en hij benieuwd is of het doorgaat . Hij voorspelde s morgens al dat de tussentijdse inspecties door het CBR na het afgegeven van code rood door het KNMI helemaal geen zin hebben. Hoek is er in de loop van de dag dan ook helemaal klaar mee. ,,Ik geef de hele dag al rijles. Goed voor het leerproces van de kandidaat. De wegen liggen er over het algemeen nog goed bij en als het te gek wordt, rijden we naar huis. Maar ga nu met een waarschuwing code rood niet afwachten of geplande examens nog door moeten gaan. Dat leidt alleen maar tot irritatie een teleurstellingen. Op deze manier weet niemand meer waar-ie aan toe is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.