Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Waarom de 'onbekende' Rondemiss van Overijssel je zo bekend voor komt

De in Markelo geboren Joyce Dietvorst is waarschijnlijk de enige Nederlander die in Madame Tussauds te zien is, die relatief normaal over straat kan lopen. De 24-jarige Joyce heeft een jaar geleden een wedstrijd gewonnen waarmee ze haar eigen wassen beeld heeft verdiend. De positieve reacties van haar omgeving hebben haar gesteund om te beginnen aan een nieuw project. Zonder zelf iets van wielrennen af te weten, wordt ze de nieuwe Rondemiss bij de Ronde van Overijssel.

Vorig jaar vierde Madame Tussauds haar 50-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseerde het samen met Q-Music een prijsvraag. De prijs voor de winnaar: een eigen wassen beeld die onderdeel wordt van de tentoonstelling. Nadat ze het in de eindronde tegen 6 andere kandidaten had opgenomen was Joyce was de gelukkige winnaar. “Ik heb vier uur lang geposeerd,” vertelt ze. Daarnaast hebben ze heel veel filmpjes en foto’s gemaakt. Ze hebben mijn huidskleur en oogkleur ook goed bekeken.”

“Toen zijn ze vervolgens drie kwart jaar bezig geweest met bouwen. Ik lijk sprekend.” Voor het wassen beeld is gekozen voor een houding alsof er een selfie genomen wordt. Volgens Joyce is deze keuze gemaakt zodat Madame Tussauds de bezoekers voor de gek kan houden. “Ze zetten mijn beeld dan naast iemand als Afrojack. Je ziet dan dat de bezoekers terugdeinzen omdat ze denken dat iemand een foto wilt maken. Maar dat ben ik dus.”

Reacties

Het beeld van Joyce staat nu zo’n vijf maanden in de tentoonstelling in Amsterdam. Het zorgde onverwachts voor een groei in populariteit van haar Instagram account. “Ik kreeg ineens foto’s en filmpjes van mensen uit allerlei landen. Blijkbaar stond mijn naam en achternaam bij het beeld, dat wist ik helemaal niet. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: ‘Hey ik heb je gezien in Madame Tussauds, waar kom je vandaan?’ In het begin was dit wat minder. Maar de laatste tijd zie ik het vaker gebeuren.”

Wassen beeld Joyce Dietvorst onthulling Madame Tussauds
Rechts: Joyce Dietvorst. Links: Ook Joyce Dietvorst, maar dan als wassen beeld.
Beeld: Redactie 1Twente

Rondemiss

De positieve reacties vanuit haar omgeving hebben er ook toe geleid dat Joyce een nieuwe functie gaat bekleden. Ze zal op 7 mei te zien zijn bij de op één-na oudste wielerkoers van Nederland: de Ronde van Overijssel. “Een bekende van me uit Markelo zit in de organisatie van de Ronde. Die vroeg toen of ik Rondemiss wilde worden. Toen dacht ik: ‘Een nieuwe uitdaging, leuk.’”

Joyce wist voorafgaand aan haar nieuwe rol vrijwel niets van de wielrensport. Naar aanloop van de Ronde heeft ze zich verdiept in de wedstrijd. “Ik weet dat er tijdens de ronde ongeveer 200 kilometer wordt afgelegd in 4 uur tijd. Ik weet hoe de route eruitziet. Daarnaast weet ik dat ik de prijsuitreiking doe. Dat is eigenlijk grotendeels wat ik ervan weet,” vertelt ze.

Controversieel

Bij de term Rondemiss wordt al snel de link gelegd met de pitspoezen bij racewedstrijden. Bij de Formule 1 zijn deze vier jaar geleden afgeschaft omdat er sprake was van ongewenst seksime. “Als mensen vragen wat ik ga doen zeg ik dat het eigenlijk een wat chiquere versie is van de pitspoes. Als je kijkt naar wat voor soort kleren ik ga dragen is het niet seksistisch. Ik draag geen kort strak pakje maar een elegante zwarte jurk,” vindt Joyce

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.