Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Jinglebells buiten, nuance binnen bij viering kerstnacht in Grote Kerk

314760 838363

Ze snapt het wel, de nostalgische hang naar die kerstnachtdienst van vroeger . Maar Marjolein Dohmen vindt het juist prettig dat haar kerk steeds op zoek is naar nieuwe vormen om het geloof te laten aansluiten bij de snel veranderende wereld. Het hele jaar door, maar zeker ook bij die ene dienst op 24 december in hartje Enschede. ,,De kerk stelt ons vragen en kan niet alle antwoorden geven.

Buiten dreunen de bassen van Jinglebells en andere kerstmuziek op een stampvolle Oude Markt. De veelal jonge stappers hebben al een lange kerstmiddag en avond achter de rug. Er wordt flink gewaggeld, politieagenten houden een goed gesprek met een enkeling die zich al lallend vervelend gedrag dreigt te gaan vertonen.

Midden op het plein staat de Grote Kerk. Het godshuis wordt tegenwoordig gerund door het Muziekkwartier, maar vijf keer per jaar mag de Protestantse Kerk Nederland nog gebruik maken van zijn oude onderkomen. Om praktische, financiële en organisatorische redenen blijft het tot nu toe tot eens per jaar, de bijzondere kerstnachtdienst van 22.00 tot 23.00 uur. De 360 zitplekken zijn in theateropstelling gezet. De preek daalt letterlijk niet meer op de gelovigen neer, maar moet mensen stof tot nadenken, twijfel en verandering geven.

Ouderling en kerkenraadvoorzitter Marjolein Dohmen-Janssen (47) hoopt dat deze avond het vaste bezoek van haar Ontmoetingskerk veel onbekende gezichten naast zich zal zien. De setting, midden in het druisende stadsgewoel van kerstavond, is bewust gezocht om de deuren voor iedereen op te zetten .

Sprookjes
Dr. Ir. Dohmen is gereformeerd opgevoed, verloor in haar studietijd de kerk een beetje uit het oog, maar vond daarna samen met haar katholieke man aansluiting bij de protestantse gemeenschap van Enschede. Ze is vice-decaan aan de Universiteit Twente en ervaart een nieuwe plek voor geloofsgemeenschap, meer naar buiten gericht. ,,En omgekeerd meer geaccepteerd dan pakweg tien jaar geleden. Als je toen in de universitaire wereld zei dat je naar de kerk ging, werd je toch vaker als iemand beschouwd die nog in sprookjes gelooft.

WarmerEr is de laatste jaren al veel veranderd in de Ontmoetingskerk. Niet alleen uiterlijk, zoals het gebruik van moderne media tijdens vieringen, maar ook inhoudelijk. Actuele maatschappelijke thema s komen aan bod, liederen en berijmingen worden geregeld gemoderniseerd en de aankleding is wat warmer, vrijer geworden.

In het voorjaar zullen de pastores en kerkbestuurders weer een sessie op hei houden, of er wellicht meer moet worden veranderd. Een foto op de kist van overledenen wellicht tijdens de dienst? Of het gebruik van nieuwe muziekvormen en instrumenten? Als het maar geen show wordt. ,,Het moet altijd om de inhoud blijven gaan , vindt Dohmen, we gaan geen kerkje spelen.

Het bezoek op kerstavond blijkt inderdaad zeer divers te zijn als de viering om 22.00 uur in de goed gevulde kerk begint. Kinderen, tieners, twintigers en dertigers zijn even sterk vertegenwoordigd als de doorgaans vergrijzende kerkganger. Studenten in het trainingsjack van hun roeivereniging, een groep Chinese jongeren en een handjevol niet-westerse mannen dat een kruisje slaat bij het betreden en verlaten van de kerk kleuren het palet aan kerkgangers.

#MeToo Kwetsbare mensen in tijden van macht luidt het thema van Kerstnacht 2017. De werktitel klonk een tikje pittiger: #MeToo, oftewel de wereldwijde discussie die dit jaar over (seksueel) machtsmisbruik is losgebarsten. Zuurmond, Siebert en hun collega Ellen Sonneveld hebben bewust die werktitel niet de wereld in geslingerd. De pers zou het kunnen hypen rondom kerst, kerk en geloof en daar waren ze nou net niet op uit. ,,Nuance is de eerste voorwaarde om samen verder te komen in deze fundamentele discussie over macht en kwetsbaarheid, waarbij iedereen ook diep in zichzelf moet durven kijken.

Om hun eigen kwetsbaarheid te tonen, trekken de twee dominees hun toga uit om vier preekfragmenten als het ware naakt in hun zondagse kleren te doen. Niet vanaf de kansel, maar vanuit hun fauteuils in duopresentatie. Namen en rugnummers worden niet geschuwd in de preek over machtsongelijkheid en kwetsbaarheid. Trump komt voorbij, Wilders en Kuzu in Rotterdam en dichter bij huis het met varkensbloed besmeurde Pegida-kruis op de bouwgrond voor de Enschedese moskee. En het kindeke Jezus? Die toonde God die kwetsbaar wilde zijn in tijden van machtsmisbruik door Romeinse overheersers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.