Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Brandweer Twente over jaarwisseling: 'We zien ruimte voor verbetering'

315941 Brandweer 76

Brandweer Twente kreeg tijdens de jaarwisseling opnieuw minder meldingen dan vorig jaar. Maar het kan nog beter, is de gedachte. Vijf vragen aan Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland en commandant in Twente.

1 Hoe verliep de jaarwisseling?
"Er kwamen in Twente 89 meldingen binnen. Veel kleine incidenten zoals brandjes in vuilcontainers. Ook twee middelgrote branden, maar die kwamen niet door vuurwerk. Vorig jaar waren er 98 meldingen en twee jaar geleden 149, dus wat dat betreft is het goed verlopen. En van die 89 moet je ook nog de 12 Ã 15 alledaagse meldingen afhalen. Maar het ligt natuurlijk veel hoger dan ook normale dagen, dus er is ruimte voor verbetering."

2 Hoe moet die verbetering dan worden behaald?
"We zien vooral problemen ontstaan door jongeren, die zich de consequenties en risico's van vuurwerk soms niet lijken te realiseren. Daarom moeten we nog meer investeren in goede voorlichting. Bijvoorbeeld in de Risk Factory in Enschede. Daar geven we nu voorlichting over negen verschillende thema's, maar in de laatste maanden van dit jaar komt daar een vuurwerkscenario bij."

3 Zijn er rond de jaarwisseling nog Twentse brandweerlieden bedreigd of belaagd?
"Nee, dit jaar gelukkig niet. Vorig jaar hebben we vanuit Brandweer Twente nog twee aangiftes gedaan. Eén nadat er in Enschede een lawinepijl op een brandweerauto werd afgevuurd en de andere nadat dronken figuren in Almelo onze mensen het werk onmogelijk maakten. Maar dit jaar verliep alles goed in de regio."

4 In andere regio's als Groningen worden speciale teams ingezet om meer meldingen af te kunnen handelen.
"Dat is bij ons niet nodig. In Groningen gaat een kleine brandweerploeg samen met de politie naar een melding om te verkennen. Dat doen ze omdat de brandweer daar altijd met volledige eenheden uitrukt. Wij werken in Twente met variabele inzetten. Minder mensen bij kleinere incidenten dus. Daarom is zo'n verkenploeg hier niet nodig."

5 Is de brandweer eigenlijk voor of tegen vuurwerk?
"Dat is iets voor de politiek om over te beslissen. Wij zijn natuurlijk wel voor alle initiatieven die de kans op incidenten en branden kunnen verkleinen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.