Enschede
Politiek
Portret
Video

Advocaat van slachtoffers toeslagenaffaire uit Enschede doet onthulling: ‘Ook ik ben gedupeerde'

De Enschedese sociaaladvocaat Narda Teke-Bozkurt plaatste deze week een opmerkelijk bericht op LinkedIn. De strekking: Ik help slachtoffers van de Toeslagenaffaire, maar ben dat zelf ook; ik begrijp hoe het voelt. In dat bericht hekelt ze de excuusbrief van Mark Rutte en een overheid, die gedupeerden van het schandaal nog altijd niet serieus neemt.

Dat laatste gaat niet eens om haar eigen ervaring, zo blijkt uit een gesprek dat wij met Teke-Bozkurt hadden. In haar pogingen om vijftig Enschedese gedupeerden bij te staan, heeft de sociaal-advocaat na vijftien maanden nog geen enkel dossier kunnen sluiten. De Belastingdienst weigert opening van zaken te geven. En de overheid komt haar beloften niet na.

Uit huis geplaatste kinderen en zwart gelakte dossiers

Teke-Bozkurt behartigt geen kleine belangen. In de zaken die op haar bureau liggen, is mensen die geen blaam treft groot onrecht aangedaan. Huizen zijn verkocht, bedrijven zijn failliet gegaan of noodgedwongen verkocht. En, ja, ook in Enschede zijn kinderen uit huis geplaatst. Kinderen die nog altijd niet zijn thuisgekomen.

De procedures zijn ingewikkeld, de afwikkeling verloopt traag en er is geen manier om te toetsen of de eventuele schadevergoeding op de juiste gronden is gedaan. Als Teke-Bozkurt na een beslissing over die vergoeding dossiers van cliënten opvraagt, kan ze er niets mee. De informatie die nodig is om te controleren of de vergoeding klopt, is niet meegeleverd of zwartgelakt.

Linked In bericht
Het LinkedIn-bericht dat sociaal advocaat Narda Teke-Bozkurt eerder deze week plaatste © 1Twente

Het is datzelfde gebrek aan transparantie dat haar steekt als het om de terugvorderingen gaat die de oorzaak van de ellende waren. Niet alleen haar cliënten krijgen hun eigen dossiers niet, ook zij heeft geen inzage in haar dossier gehad.

Het Grote Waarom

Ook als het om de aanleidingen voor die gewraakte terugvorderingen van kindertoeslag gaat, houdt de overheid de luiken gesloten. Het betekent dat een advocaat die gedupeerden bijstaat weinig tot niets voor hen kan doen. Die gedupeerden kregen destijds wel een terugvordering in de bus, maar nergens stond waarom. Die onduidelijkheid blijft. Waarom de overheid handelde zoals ze deed, of daar enige rechtsgrond voor was of niet, het valt niet na te gaan.

icon_main_quote_red_glyph

Ook ik heb geen inzage in mijn dossier gehad

Narda Teke-Bozkurt over het gebrek aan transparantie rond de afwikkeling van de gevolgen van de Toeslagenaffaire

Daar komt bij dat gedupeerden, volgens Teke-Bozkurt, er grote behoefte aan hebben om te begrijpen waarom hen is overkomen wat hen overkwam. Het gaat niet alleen om rechtvaardigheid, het gaat ook om verwerking. “Er zijn gezinnen kapotgemaakt”, stelt de sociaaladvocaat. Door een overheidsdienst. Het waarom blijft in nevelen gehuld. Liever gezegd: wordt in nevelen gehouden.

Niet nagekomen beloften

Daar komt bij dat de overheid haar beloften niet nakomt, concludeert de sociaaladvocaat. Alle schulden zouden worden overgenomen, publieke en private schulden. Maar leningen bij familieleden of vrienden, om oplopende schulden te kunnen betalen, horen daar inmiddels niet meer bij. Of er moet een notariële akte zijn opgesteld. Afschriften met overmakingen per bank zijn niet afdoende.

icon_main_quote_red_glyph

Alsof het een diploma is: ‘jongens ik ben geen fraudeur.’

Narda Teke Bozkurt, gedupeerde van de Toeslagenaffaire, bij 1Twente over de excuusbrief die zij van Mark Rutte ontving

Het is maar een voorbeeld van de vele obstakels waar de Enschedese advocaat mee te maken heeft. Ook zij heeft geen toegang tot de informatie die nodig is om haar cliënten bij te staan in hun zoektocht naar recht.

Wantrouwen is nog steeds de norm

Teke-Bozkurt beaamt wat iedereen die haar verhaal aanhoort concludeert: alle beloften ten spijt, is het nog altijd wantrouwen jegens burgers die het handelen van deze overheid bepaalt. Niet het belang van die burgers staat voorop, maar het eigenbelang van de staat.

Als het om die excuusbrief van Rutte gaat: daar had iets heel anders moeten staan, vindt Teke-Bozkurt. Niet ‘U was geen fraudeur’ - dat wist zij al. Maar ‘Wij hebben u tals fraudeur aangemerkt. Dat was fout. Daarvoor bieden wij u onze oprechte excuses aan en we zullen er alles aan doen om het leed dat u daarmee is aangedaan ten minste enigszins te verzachten’.

Excuusbrief
Narda Teke-Bozkurt over de excuusbrief die Mark Rutte haar zond: 'Het voelde als een trap na' © 1Twente

Maar dat stond er niet.

De brief is op dik, karton-achtig papier gedrukt, zoals Teke-Boskurt het omschrijft. “Alsof het een diploma is dat je aan de muur kunt hangen: ‘Jongens, ik ben geen fraudeur!’

Kijk en luister op het YouTubekanaal van 1Twente naar het indringende verhaal van een sociaaladvocaat die geraakt werd door de Toeslagenaffaire en nu gedupeerden bijstaat. Of luister het verhaal als podcast via het kanaal 1Twente Vandaag Uitgelicht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.