Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

SP Hengelo: 'Zonder inhoudelijke reden buiten college gehouden'

Stadhuis britttenhoeve
In het stadhuis in Hengelo presenteerde informateur Stefan Kuks het resultaat van de informatiefase en de gesprekken die hij met 13 fracties heeft gevoerd.
Beeld: Britt ten Hoeve

Dat Hengelo voor het eerst sinds 2010 een coalitie krijgt zonder de SP, is als een mokerslag aangekomen bij de Socialistische Partij. BurgerBelangen, die bij de gemeenteraadsverkiezingen als grootste partij uit de bus kwam, maakte woensdagavond bekend samen met VVD, D66, CDA en PvdA tot een coalitieprogramma te willen komen.

Fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen maakte zelf duidelijk met welke partijen hij zaken wil doen. Dit zorgde meteen voor verbijstering bij de SP, zeker toen bleek dat tussen een aantal partijen al was onderhandeld over de samenstelling van een mogelijke nieuwe coalitie op het moment dat informateur Kuks nog bezig was met zijn opdracht. Die moest onder meer uitzoeken wat de belangrijkste thema’s zijn die de komende vier jaar in Hengelo spelen en op welke wijze de raad straks wil samenwerken met een nieuw college.

Gisteravond volgde meteen crisisberaad bij de SP en daarna kwam de partij met een officiële verklaring: “De SP vertrouwde erop dat de informatiefase zou verlopen via de informateur en is buitengewoon verrast door het feit dat parallel hieraan een traject liep waar de vraag "wie met wie?" centraal stond. Een vraag die normaliter bij de informateur thuishoort, maar daar maar zeer beperkt op tafel kwam. Bovendien is de SP, evenals veel andere partijen, buiten deze ontwikkelingen gehouden."

“Dat huidige coalitiepartners D66 en VVD een jarenlange stabiele samenwerking verbreken zonder enig inhoudelijk argument of uitleg is uitermate teleurstellend.”

Coalitiepartners

Daarnaast vindt de Socialistische Partij dat het door de huidige coalitiepartijen D66 en VVD een mes in de rug krijgt gestoken. De partij wilde zelf graag door met de huidige coalitie waarbij BurgerBelangen de plaats in zou nemen van ProHengelo. De SP gaf bij de informateur aan dat bij een vijfpartijencoalitie de voorkeur uitgaat naar de PvdA.

“Dat de huidige coalitiepartners D66 en VVD een jarenlange stabiele samenwerking met de SP verbreken zonder enig inhoudelijk argument of uitleg is uitermate teleurstellend. Ook heeft geen van beide het lef gehad de SP te informeren over hun medewerking aan de nieuwe coalitie”, aldus wethouder Mariska ten Heuw via Twitter.

Bestuurlijke verandering

BurgerBelangen geeft als motivatie dat er een bestuurlijke verandering moet komen in Hengelo. “We staan de komende jaren voor grote uitdagingen. Op basis van de samenwerking van de afgelopen jaren en de partijprogramma’s hebben we een keuze gemaakt”, zegt Daals.

De SP is sinds 2010 onderdeel geweest van het college. Volgens Daals is de bestuurlijke vernieuwing moeilijker te realiseren met de SP: “We hebben de laatste jaren gezien dat de SP de bestuurlijke vernieuwing niet hoog in het vaandel heeft staan. Ze werken meer vanuit de partij in plaats vanuit de raad”, zegt Daals. Hij vindt dan ook dat de hele raad samen een agenda moet vaststellen voor de komende jaren, de zogenaamde raadsagenda.

De laatste ontwikkelingen binnen de Hengelose politiek zet de verhoudingen tussen een aantal partijen op scherp. D66 en VVD hebben nog niet gereageerd op de reactie van de SP.

Han Daals 4 Ernst Bergboer
Lees ook
BurgerBelangen Hengelo wil 'bestuurlijke vernieuwing' zonder de SP
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.