Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

N18 tussen Enschede en Haaksbergen gevaarlijkste weg van Twente

318156 politie jas NIEUW1 177

De Enschedesestraat N18 tussen Enschede en Haaksbergen is de gevaarlijkste weg van Twente. Zo blijkt uit cijfers van het RTL Nieuws, die onderzoek hebben gedaan naar de zogenoemde 'black spots' op de Nederlandse wegen. Op de weg gebeurden tussen 2014 en 2016 maar liefst 38 ongelukken. De meeste gewonden vielen op een rotonde in Nijverdal.

Bij de door Rijkswaterstaat en de politie geregistreerde ongelukken vielen in de door RTL onderzochte periode geen gewonden. Toch staat de weg al jaren te boek als gevaarlijk, met in het verleden meerdere dodelijke ongelukken. Momenteel wordt de N18 vernieuwd en veiliger gemaakt tussen Varsseveld en Enschede, waardoor het aantal ongelukken de komende jaren wellicht flink afneemt.

Op een tweede plek in de lijst van Twentse wegen staat de Rondweg bij Plein Westermaat in Hengelo. Daar ging het de afgelopen drie jaar 36 keer fout, drie mensen raakten gewond. Ook de kruising Hogelandsingel/Gronausestraat in Enschede is een 'black spot': daar was het de afgelopen jaren 31 keer raak.

Gewonden
Een hoog aantal ongelukken betekent niet per se dat er veel mensen gewond zijn geraakt. En vice versa: op de rotonde aan Helmkruidlaan en Baron van Sternbachlaan in Nijverdal ging het 'slechts' 15 keer fout, maar raakten wel zeven mensen gewond. Het is daarmee de weg in deze regio met het hoogste aantal verkeersslachtoffers. Ook op de kruising van de Grensweg met de Windmolenbroeksweg in Almelo gaat het relatief vaak goed mis: bij 10 ongelukken raakten vier mensen gewond.

Hoger aantal
In het onderzoek van RTL Nieuws zijn 200.000 ongelukken uit de periode 2014-2016 meegenomen waarvan de exacte locatie bekend is en waar minimaal tien ongelukken werden gemeld. Het werkelijke aantal ongelukken ligt volgens RTL nog hoger, omdat veel aanrijdingen niet worden gemeld bij de politie. Ook de exacte plek van een ongeluk wordt niet altijd op papier gezet.

De gevaarlijkste weg van Nederland is overigens het Keizer Karelplein in Nijmegen. Daar gebeurden in de onderzochte periode 83 ongevallen. Na het Keizer Karelplein in Nijmegen volgen A4/knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam en kruispunt Blaakweg, ringbaan Zuid/West in Tilburg als gevaarlijkste verkeerslocaties.

Twentse black spots met de meeste geregistreerde ongevallen:

1. Enschedesestraat N18 tussen Enschede en Haaksbergen: 38 ongevallen (0 gewonden)

2. Rondweg Hengelo, oprit afrit A1 bij Plein Westermaat: (36 ongevallen, 3 gewonden)

3. Kruising Hogelandsingel/Gronausestraat Enschede: 31 ongelukken (1 gewonde)

4. Koppelboerhoek/Broekheurne-ring Enschede: 24 ongevallen (2 gewonden)

5. Burgemeester Jansenstraat, kruising Bornestraat/Deldenerstraat Hengelo: 22 ongevallen (5 gewonden)

Twentse black spots waar de meeste gewonden vielen:

1. Rotonde Helmkruidlaan, Baron van Sternbachlaan Nijverdal: 7 gewonden (15 ongelukken)

2. Burgemeester Jansenstraat, kruising Bornestraat/Deldenerstraat Hengelo: 5 gewonden (22 ongevallen)

3. Kruising Grensweg/Windmolenbroeksweg Almelo: 4 gewonden (10 ongelukken)

4. Kruising Ootmarsumsestraat/Winkelsteeg Almelo: 4 gewonden (17 ongelukken)

5. Kruising Visserijstraat/Molenstraat Enschede: 3 gewonden (11 ongelukken)

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.