Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Storm houdt stevig huis in Enschede en Haaksbergen

319249 download94

Dakplaten, pannen en takken vliegen door de lucht. Het was donderdagmiddag gevaarlijk op de weg. Het weerstation van vliegveld Twente meet op het hoogtepunt van de storm een windsnelheid van 123,8 km in Enschede.

Die windvlagen zijn de reden dat overal in Enschede daken worden vernield en dakpannen naar beneden vallen. De dakpannen in de nok van de dierenkliniek aan de Hogelandsingel staan op scherp. Voor de zekerheid zijn er linten gespannen. Hier kun je beter niet lopen. Aan de Roomweg houdt een gevelbeplating het niet. Vanaf 12.00 uur komen de meldingen bij bosjes binnen. De brandweer heeft er de handenvol aan.

Marcel Kamphuis, persvoorlichter van Brandweer Twente: "We waren met alle voertuigen onderweg voor opruimwerkzaamheden, zowel met korpsen uit Enschede, als Boekelo en Lonneker. Naast onze gewone voertuigen, was ook een hoogwerker op pad."

Aantallen
Precieze aantallen over schademeldingen heeft hij niet, maar rond half vijf stonden volgens Kamphuis nog zo'n 140 meldingen open. Meldingen van schade zonder spoed. "We zijn nog wel een paar uur bezig. De schade is enorm. Veel takken zijn op auto's terecht gekomen en ook veel daken hebben het flink te verduren gekregen", zegt Kamphuis.
Een knal en het dak ligt op straat
Op de Kuipersdijk ligt een dak op de weg. Dat is van fietsenwinkel Bike Supply. Het regent binnen. "Loop daar maar niet, gevaarlijk", zegt de eigenaar. De brandweer is een uur bezig om het dak te verwijderen. "Dit is exceptioneel", zegt de brandweerman, die nieuwsgierige omwonenden op afstand houdt. Robert Schokker hoorde het gebeuren. "Een knal en het dak lag voor mijn winkel. Ik heb daarna alles gefilmd."

In Enschede-Oost lijkt de stormschade over het algemeen mee te vallen. Maar bij basisschool De Huifkar zit de schrik er bij de leerlingen wel even in als een boom op de parkeerplaats omwaait en op een auto terecht komt. "We hebben direct alle kinderen naar de lokalen aan de andere kant van de school gebracht. Daar staan namelijk geen bomen", vertelt Desiree Oudshorn van de administratie.

Van de nood een deugd maken

Studenten van kunstacademie AKI lopen naar de eik aan de overkant van de Stroinksbleekweg, waar enorme takken door de storm vanaf zijn gescheurd. De grillige stukken hout zijn interessant studiemateriaal. De tweedejaars studenten Nandile Timmerije (18) en Lasity Last (22) lopen met een karretje naar de plek des onheils en zoeken losse stukken van de takken bij elkaar. "Daar kunnen we natuurlijk wel iets moois van maken'', zeggen de studenten beeldhouwen.

Schade
Aan de Blijdensteinlaan veegt een medewerker van het Rijksmuseum Twente de brokstukken van dakpannen bij elkaar. Aan de voorzijde van het museum wordt een van de luiken compleet met schroeven en pluggen van de muur gerukt. Van een woning tegenover het museum ligt een omgewaaide schoorsteen nog op het dak. Twee huizen verder is de bedekking van een dakkapel op het dak blijven steken.

Ook in de natuurgebieden is het mis. Harry Koster van Landschap Overijssel geeft aan dat de windstoten vooral de grote bomen raakten. "Ik rijd nu naar de plekken waar de schade het grootst is."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: André Scheffers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.