Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Onzekere toekomst voor amateurkunstverenigingen in Enschede

320209 auditorium 3079906 1920 1

De analyse van betrokkenen liegen er niet om. Afnemende ledenaantallen, vergrijzing van het ledenbestand, weinig vrijwilligers die bestuurstaken op zich willen nemen. Dat is in een notendop wat er aan de hand is bij koren, muziekverenigingen, toneel- en revuegezelschappen en clubs die zich met andere kunstvormen bezighouden.

Het zijn maar al te vaak verenigingen met een rijke historie, veelal zo n honderd jaar oud, die door textielfabrikanten, kerken, vakbonden zijn opgericht en waar complete families tientallen jaren hun jaarprogramma op afstemden.

Nu nog beoefenen meer dan 7000 Enschedeërs een of andere vorm van amateurkunst. En dat moet doorgaan , aldus wethouder Jeroen Hatenboer. Hij wil samen met de clubs veranderingen bespreken. Want dat het anders moet is duidelijk en dat de pot van jaarlijks 370.000 euro anders ingezet moet worden ook.

Subsidie
Er liggen vier scenario s voor waarbij het gaat om verbindingen leggen tussen professionals en amateurs, maar ook tussen de verschillende kunstvormen. Maar de vraag is ook of er niet een basissubsidie moet komen waarbij extra activiteiten extra worden beloond. En lukt het de clubs om aan talentenontwikkeling en wat is dat dan waard. Het verstrekken van meerjarige subsidies staat eveneens ter discussie. In dat geval moet een club wel een toekomstvisie hebben en dat is uiteindelijk weer goed voor de vitaliteit.
1Twente Enschede sprak hierover samen met Jacintha Blom. Beluister dat bericht hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.