Energiearmoede Enschede

Geen wonder dat Wesselerbrink in Enschede lijdt onder energiearmoede

Het gemiddelde bruto-inkomen in de wijk Wesselerbrink is €17.500 per jaar. Het gemiddelde in Nederland bedraagt 33.792. Bijna 90 procent van de woningen zijn voor 2000 gebouwd. Geen wonder dat volgens hulpverleners juist in de Wesselerbrink de energiearmoede hard toeslaat. Duizenden zouden er mee te maken hebben.

1Twente besteedt de komende weken extra aandacht aan dit fenomeen. We praten met bewoners, instellingen, hulpverleners over energiearmoede en brengen de problematiek in beeld. Hieronder het verhaal van de Wesselerbink. Wat is dat eigenlijk voor een wijk?

Wesselerbrink

Enschede beschikt over een heel groot aantal woonwijken, 21 om precies te zijn. In het zuiden van Enschede ligt de woonwijk ‘De Wesselerbrink’. Deze heeft ruim 15.000 inwoners en is de omvangrijkste woonwijk van Enschede. Het overdekte winkelcentrum vormt het centrum van de wijk.

De wijk werd opgebouwd, omdat er een grote woningnood heerste in de jaren 60. Jonge gezinnen trokken massaal naar De Wesselerbrink. De wijk heeft een aantal bijzondere ontmoetingsplekken: De Magneet, ‘Het Wesselerbrink park’, het stadsdeelkantoor en een Syrisch orthodoxe kerk. De kerk staat nu 24 jaar in De Wesselerbrink. Het gebouw is in 1998 gebouwd nadat het aantal Suryoyo in de wijk bleef groeien.

Ontmoetingsplekken

De ontmoetingsplekken zoals de Syrisch orthodoxe kerk staan er nog niet vanaf het begin, deze zijn er gaandeweg bijgekomen. Een bewoonster van de wijk: “Vroeger stond er een noodwinkelcentrum, omdat de wijk net nieuw was. Hierachter was een gymlokaal en ook een lagere school met een basketbalveldje, daar speelde mijn zoontje vaak in de avond na school. Dat kon toen allemaal, maar als ik nu naar de wijk kijk dan zijn er geen basketbalveldjes meer hier in de buurt. Die zijn in de laatste jaren vernield en nooit meer opnieuw gebouwd. Het noodwinkelcentrum is wel positief veranderd in een veel groter winkelcentrum. Ook zijn de ‘Hertme’ en ‘Brink’ flatgebouwen pas gerenoveerd. Zo je zie dat het één vernieuwt en het ander verpaupert.”

Bijna 90% van de woningen uit De Wesselerbrink heeft een bouwjaar van voor 2000 en slechts 10,5% van de woningen zijn na het jaar 2000 gebouwd. Dat betekent impliciet dat veel woningen onvoldoende zijn geïsoleerd en dat bewoners hoge stookkosten hebben. De narigheid is dat het overgrote deel van de woningen is aangesloten op de stadsverwarming en dat betekent weer dat de stookkosten voor iedereen immens zijn gestegen.

Sociale problemen

De toestroom van jonge mensen met kinderen kende vanaf de jaren 70 een kantelpunt. De sociale problematiek nam toe en de kloof tussen arm en rijk groeide door de komst van lagere inkomensgroepen. Het gemiddelde bruto jaarinkomen van een inwoner van De Wesselerbrink is op dit moment €17.500. Het gemiddelde bruto jaarinkomen van de Nederlander bedraagt op dit moment €33.792.

De toestroom van de lagere inkomensgroepen is goed zichtbaar in het winkelaanbod in het winkelcentrum. “De laatste jaren zijn hier veel winkels weggegaan en daar zijn, met alle respect, winkels als Wibra en Zeeman voor terug gekomen. Dat zijn over het algemeen toch winkels met een wat goedkoper assortiment.”, aldus een bewoonster.

Niet alleen de verschillen tussen arm en rijk zijn de afgelopen jaren gegroeid in De Wesselerbrink, ook de afkomst van de bewoners varieert enorm. De Wesselerbrink is een multiculturele woonwijk geworden. Alleen de Turkse gemeenschap vertegenwoordigt al 21% van het aantal bewoners in de Enschedese wijk.

Vergrijzing

Een bewoonster zegt dat ze niks merkt van animositeit tussen de verschillende groepen. “Als een Nederlander hier de flat verlaat, komt er vaak een bewoner uit Syrië of Turkije in te wonen. Op zich heb ik daar geen problemen mee, want als je ze goed één op één kent zijn het aardige mensen. Ze zijn gastvrij en delen alles met je.”

Waar de wijk in de jaren ‘60 dus startte met jonge gezinnen, is het tegenwoordig erg vergrijst in Enschede-Zuid. Dat is niet alleen te merken aan de bevolking die je ziet, maar ook aan de voorzieningen binnen de wijk. Zo is er onlangs een pad aangelegd met blauwe tegels die de weg wijzen. Dit pad is speciaal ontworpen voor dementerende ouderen. Op deze manier kunnen zij hun boodschappen blijven doen en ook de weg terug naar huis vinden.

Blauwe tegels

De blauwe tegels zijn een mooie toevoeging voor de wijk, maar brengen dus ook de vergrijzing zichtbaar in beeld. Niet alleen deze wegwijzers laten dit zien, maar ook de teloorgang van de basisscholen. “Natuurlijk zijn er scholen in de wijk te vinden, maar steeds minder. Er wordt meer aan de oudere bewoners gedacht tegenwoordig.”, aldus een bewoonster van De Wesselerbrink.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.