Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

D66 stookt vuurtje over koopzondag in Enschede hoger op

320895 eelco eerenberg 3

Van D66 in Enschede mogen de winkels in de stad voortaan elke zondag open. Wethouder Eelco Eerenberg stelt dat op Twitter en stookt daarmee het vuurtje over het thema nog iets hoger op.

Zeker is dat de winkelopeningstijden in Enschede een belangrijk onderwerp worden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zaterdag werd bekend dat de ChristenUnie het convenant dat is opgesteld over de wekelijkse koopzondag niet wil tekenen. Dit tot frustratie van de winkeliers.

Niets stond het snel invoeren van een wekelijkse koopzondag nog in de weg. Dat was te concluderen na de intensieve gesprekken die winkeliers van het Woonplein en Intratuin voerden met de ChristenUnie (CU), bewaker van de zondagrust.

De winkeliers en de CU waren elkaar flink genaderd: koopzondag vanaf 13 tot 17 uur en geen verplichting voor medewerkers om op zondag te werken. De CU onderschrijft de visie van de winkeliers dat een wekelijkse koopzondag noodzakelijk is vanwege de concurrentie in andere gemeenten.
Convenant
Die standpunten zijn vastgelegd in een convenant. De CU voelt zich echter niet verplicht het manifest te ondertekenen. CU-gesprekspartner Henri de Roode: "Het is een manifest van de ondernemers. De huidige situatie hoeft wat ons betreft in deze raadsperiode niet te veranderen. Die discussie moet worden gevoerd op politiek niveau."

Volgens Woonpleinondernemer Joost Tiemersma was het convenant wel degelijk door alle gesprekspartners samen opgesteld. "Het is niet ons convenant, maar van ons alle drie samen. Het is zelfs aan de achterban van de ChristenUnie voorgelegd."

Het is ongetwijfeld geen toeval dat Eelco Eerenberg juist nu tweet over koopzondagen. Hij reageert op Twitter trouwens niet rechtstreeks op de lokale discussie. Eerenberg verwijst naar een verhaal in het AD van zaterdag met partijgenoot en Kamerlid Jan Paternotte.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.