Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Alles wijst erop dat er een wekelijkse koopzondag komt in Enschede

321309 download111

De verkiezingsprogramma's spreken duidelijke taal. De wekelijkse koopzondag komt er. Er is geen houden aan. De ChristenUnie lijkt die ontwikkeling niet tegen te kunnen houden.

De vraag is niet of Enschede een wekelijkse koopzondag krijgt. Die komt er, gezien de standpunten van partijen in hun verkiezingsprogramma's. Van vijf partijen is dat standpunt inmiddels bekend en ze liggen niet zo heel ver uit elkaar. De vraag is alleen onder welke condities en wanneer dat gebeurt.

Voorstanders
De PvdA wil koopzondagen vrijgeven voor de hele stad. De VVD wil dat ondernemers zelf de vrijheid krijgen om te bepalen wanneer zij hun zaak openstellen, waar in Enschede en op welke dagen en tijdstippen dan ook. D66 wil eveneens de openingstijden van winkels (en horeca) zoveel mogelijk aan de ondernemers zelf laten. Ook het CDA wil verruiming van de 'zondagmiddagopenstelling'. Het CDA wijst tegelijkertijd op de positie van kleine zelfstandigen en werknemers en wil dat ook de grote vraag naar rust in de stad wordt gerespecteerd.

Neutraal
Hoe Burgerbelangen en de PVV met deze kwestie de verkiezingen in gaan is nog onbekend, maar zij hebben waarschijnlijk geen problemen met een vrije koopzondag. GroenLinks is geen voorstander van ongebreideld consumeren, maar werpt ook geen blokkade op. Of het aantal koopzondagen moet worden uitgebreid, moet in overleg met de ondernemers worden bepaald.

ChristenUnie

Waarom dan nog wachten met het invoeren van een wekelijkse koopzondag? Omdat de ChristenUnie (CU) dat niet wil. "Afspraak is afspraak", zegt die. De coalitiepartij kreeg tijdens de vorige coalitieonderhandelingen gedaan dat het aantal koopzondagen werd gelimiteerd tot twee per maand. Tot het einde van deze coalitieperiode blijft die afspraak staan.

De druk neemt echter toe. Al langere tijd klinkt onder ondernemers en politici de roep om met het invoeren van een wekelijkse koopzondag niet te wachten op een nieuw coalitieakkoord. Vorige week werd bekend dat er een convenant is opgesteld door de ChristenUnie en winkeliers van het Woonplein en Intratuin. De winkeliers doen water bij de wijn door (vooralsnog) akkoord te gaan met een wekelijkse koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur. De CU onderschrijft op haar beurt de commerciële noodzaak van meer koopzondagen.

De CU blijkt echter niet van plan het convenant te tekenen en dat heeft kwaad bloed gezet. Door strikt vast te houden aan de gemaakte afspraken, kan aan het coalitieakkoord niet worden getornd. En dus blijft alles nog even bij het oude.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.