Enschede

OM: strafkorting voor Roemeense plunderaars in Twente

Een groep Roemenen, die in juli 2014 een strooptocht maakte langs winkels in Enschede, Hengelo en Wierden, verdient een strafkorting. ,,Het Openbaar Ministerie moet flink korten nu de zaak zo lang is blijven liggenââ, aldus de officier van justitie. Voor hem hoeven deze Oostblokkers niet terug naar de gevangenis.

321818 download130
De aanklager meldde donderdag in de Almelose rechtbank dat zogenoemd mobiel banditisme vanuit Oost-Europa grote aandacht van politie en justitie krijgt. In deze specifieke zaak moest de officier echter erkennen dat de politie zich met een Jantje van Leiden van het onderzoek had afgemaakt. Zo waren geen processen verbaal van herkenning opgemaakt en is het stelen niet te zien op camerabeelden. ,,Dat had zorgvuldiger gekund.ââ Er zaten meer hiaten in het dossier.

Winkeldiefstal
De zaak kwam op 29 juli 2014 aan het rollen na een gemelde winkeldiefstal bij Albert Heijn in de Enschedese wijk Deppenbroek. Daar rende een, naar later bleek, Roemeense jongeman weg. In de buurt stond een Mercedes Vito met Roemeens kenteken fout geparkeerd. Agenten checkten de identiteit van de drie inzittenden.

Bij de Mercedes-bus postten leden van het zogenoemde targetteam van de politie. De bus werd gevolgd. Een ontmoeting met inzittenden van een oude paarse Ford Escort-stationcar, ook met Roemeens kenteken, werd vastgelegd.

Lang
Volgens de officier van justitie stalen de Roemenen voor 106 euro bij Jumbo Leusink in Hengelo (onder andere babyvoeding), namen ze meerdere blikken babyvoeding bij Albert Heijn in Wierden weg, een broek bij The Sting en sportschoenen bij Intersport aan Het Plein, beide in Hengelo. Na hun aanhouding zaten de zes verdachten vier dagen in de cel. Zij werden nu bij verstek berecht.

De officier kon niet verklaren waarom de strafzaken zo lang op de plank waren blijven liggen. Zijn eis: twee weken cel waarvan 10 dagen voorwaardelijk.

Vonnis: 15 februari.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Tubantia