Enschede

AUDIO Oud VVD'er Van der Vloet probeert het opnieuw met Liberaal053

Hij was eigenlijk al gestopt als lokaal politicus, maar toch begon het vorig jaar bij Peter van der Vloet weer te kriebelen. De voormalig VVD'er doet daarom op 21 maart weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen met zijn Liberaal053.

323110 844419
De partij is er in geslaagd om minstens 30 steunverklaringen uit Enschede te krijgen en mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Die 30 handtekeningen inzamelen lijkt een makkelijke klus, maar steunbetuigers moeten ervoor naar het stadskantoor om een formulier af te laten stempelen en deze terugbrengen bij de partijleider.

Dat betekent dat de naam van Van der Vloet op 21 maart opnieuw op de stembiljetten prijkt. Net als vier jaar geleden, toen de Enschedeër zich net van de lokale VVD-fractie had afgescheiden toen bleek dat hij op een onverkiesbare plek was gezet.

Het eerste avontuur van Liberaal053 eindigde overigens niet in een succes. De partij kreeg de minste stemmen van alle kandidaten en dat is dus te weinig voor een zetel in de gemeenteraad. Van der Vloet, in het dagelijkse leven chauffeur in de ambulance, had de lokale politiek eigenlijk al achter zich gelaten. "Maar nadat ik veel vragen kreeg vanuit mijn omgeving, heb ik toch besloten om door te gaan met Liberaal053", zegt hij.

Vijf kandidatenEn zo geschiedde. Op de nieuwe lijst van zijn partij staan vijf namen. Van der Vloet is zelf de lijsttrekker. Achter hem staan respectievelijk Jessica Swevels, Therèse Bouwman, Rainaldo Buitink en Corry Bloemendaal. Aan het verkiezingsprogramma wordt op dit moment de laatste hand gelegd, maar uit de conceptversie blijkt in ieder geval dat de inwoner centraal staat, in de ruimste zin van het woord.

Plannen"De communicatie vanuit de gemeente met inwoners moet veel beter, eerder en duidelijker", zegt Van der Vloet. Hij wijst op de herinrichting van de Haaksbergerstraat tussen de Pathmossingel en de Broekheurnerweg. "Ondernemers en bewoners hebben de gelegenheid gekregen om mee te praten over de inrichting en hebben allerlei voorstellen gedaan, bijvoorbeeld voor de parkeerplaatsen. Er is helemaal niets mee gedaan."

Een eerste stap om de communicatie met inwoners te verbeteren ziet Liberaal053 opvallend genoeg in het schrappen van de verschillende stadsdelen en bijbehorende commissievergaderingen. "Wij willen de discussie terugbrengen naar de wijkraden", zegt Van der Vloet. Als het aan zijn nieuwe partij ligt, krijgen de wijkraden daarom ook meer verantwoordelijkheden en bovendien meer zeggenschap bij gemeentelijke besluiten. Wijkraden moeten daarvoor wel een goede vertegenwoordiging gaan vormen voor de bewoners in de wijken.

Verder wil de partij de gemeente dichter bij de inwoners brengen en wil daarom het op afstand zetten van gemeentelijke taken, zoals eerder met het sportbedrijf gebeurde, beperken. Niet bepaald een liberale gedachte. "Maar het is ook niet goed om alles maar aan de markt over te laten", aldus Van der Vloet. Hij wijst op een credo van zijn partij: "Staat de gemeente Enschede in dienst van de Enschedeërs of staat de Enschedeër in dienst van het systeem?"

AfschaffenAls het aan Liberaal053 ligt, worden hondenbelasting en diftar afgeschaft. Meer aandacht wil de partij laten uitgaan naar zorg, welzijn en schuldhulpverlening.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman