Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Dit wil DENK in Enschede: meer hulp voor lage inkomens en onderzoek naar discriminatie

323495 enes 1

Partijleider Tunahan Kuzu komt zaterdag naar Enschede voor de presentatie van de kieslijst van DENK. Speerpunten bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn armoede, inclusieve samenleving en een gezonde stad.

De inclusieve samenleving is ook een landelijk speerpunt. Ook in Enschede zijn mensen die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen, stelt oud-PvdA-raadslid Kenan Boz, nu derde op de kieslijst bij DENK. "Het gaat hier beter dan in het westen, maar we moeten het niet laten gaan."

Discriminatie
DENK wil in Enschede onderzoek laten doen naar discriminatie, ook bij de politie door etnisch profileren. "We hebben niet goed in beeld hoe groot het probleem in Enschede is , zegt lijsttrekker Enes Sariakçe (23).

Maar het gebeurt, hij kent voorbeelden. "Discriminatie melden is een hoge drempel. Dat heb ik ook begrepen uit gesprekken met Art. 1. Als je meldingen kunt doen met een app, verlaag je die drempel.

Banen
Een baan vinden verdient meer aandacht, vindt Huda Sufyan (24), tweede op de kieslijst. "Meer hulp bij het vinden van een baan, bijscholing aanbieden", zegt ze. De stad moet volgens Sufyan weten hoeveel mensen er in een bepaalde studierichting afstuderen.

Er dus voor zorgen dat in die sector ook werk is. "Ik heb zelf een sociale studie aan de UT gevolgd, maar voor een goede baan op dat gebied moet ik naar het westen kijken."

Armoedebeleid
Andere punten uit het verkiezingsprogramma: DENK wil dat de multiculturele markt terugkeert. In uitgebreidere vorm, behalve eettentjes ook educatie. Inkomensondersteuning wil de partij verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum (nu 120 procent).

Gezond aanbod van voedsel in schoolkantines, snackbars en fastfoodketens moet worden gestimuleerd. Over democratische vernieuwing is nagedacht. DENK pleit voor right to challenge, een maatregel waarbij inwoners een besluit van de gemeenteraad kunnen aanvechten, maar wel met onderbouwde alternatieven.

Kenan Boz ziet dat er landelijk reuring is. "Kieslijsten van DENK zouden te weinig diversiteit hebben. Te weinig echte Nederlanders ." Hoe dat in Enschede zit? Sariakçe lacht: "Op onze lijst staan alleen maar echte Nederlanders. Alle elf."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.