Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Politie in Twente helpt verwarde personen nog half jaar

325550 politie 27

De hulp aan mensen met verward gedrag moet na de verkiezingen een belangrijk aandachtspunt worden. Bij gemeenten moet een half jaar later een zorgplan klaar liggen.

Op 1 oktober moeten alle gemeenten een opvangplan voor verwarde mensen hebben. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld door dementie, een psychische ziekte of verslaving zo in de war zijn dat ze overlast in hun omgeving veroorzaken. Projectleider Lizette Keijzer merkt dat gemeenten in de regio er wel mee bezig zijn. Maar het blijkt lastig om tot concrete afspraken te komen, zowel op lokaal als op regionaal niveau , zegt zij. Er wordt nog te vaak gedacht dat het probleem thuishoort bij de geestelijke gezondheidszorg, de politie of andere instanties.

Politie
Terwijl bijvoorbeeld de politie Twente al heel duidelijk heeft laten weten dat ze niet langer verantwoordelijk wil zijn: tot uiterlijk 1 oktober zorgt de politie nog voor vervoer en eerste opvang, maar daarna is het aan de gemeenten.

Deze maandag komen Twentse professionals bij elkaar met het landelijk Schakelteam. Dit team houdt overal in Nederland de vinger aan de pols om te zorgen dat iedereen op 1 oktober een sluitend plan heeft klaarliggen. In een deel van Twente wordt al wel proef gedraaid. In 2016 startte in een aantal gemeenten het project Tien in Twente . Projectleidster Wilma Meere: Daarin werken familie, hulpverleners, gemeentelijke instanties en de politie samen. Het werkt, omdat we veel doen aan preventie. Als je in een vroeg stadium ingrijpt, wordt overlast voorkomen en dat bespaart heel veel ellende en veel kosten. We zien wel dat het ontzettend moeilijk is om in iedere gemeente afzonderlijk en op regionaal niveau tot goede afspraken te komen. Je moet op zoveel verschillende niveaus en met zoveel verschillende instanties overleggen, dat kost veel tijd.

De subsidie loopt eind dit jaar af. Het is de bedoeling dat gemeenten en hulpverleners de werkwijze dan hebben ingebed in hun eigen organisatie. Volgens Keijzer zijn daarvoor afspraken nodig over de structuur van de hulpverlening.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.