Verkeer
Stuur appje
Zoek

Watergraaf Stefan Kuks wordt informateur in Hengelo

Gemeenteraad hengelo schelberg informateur EMILE URBAN
Fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen praatte de gemeenteraad donderdagavond bij over de informatiefase en hij presenteerde Stefan Kuks als informateur. Kuks was hier overigens zelf niet bij aanwezig.
Beeld: Emile Urban / 1Twente

BurgerBelangen Hengelo heeft Stefan Kuks bereid gevonden om de rol van informateur in Hengelo op zich te nemen. In opdracht van de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen verkent Kuks, die in het dagelijks leven watergraaf is bij Waterschap Vechtstromen, de mogelijkheden om een goede coalitie voor Hengelo te vormen.

'Blij met Stefan Kuks'

Donderdagavond hebben de dertien partijen die zitting nemen in de Hengelose gemeenteraad onder leiding van burgemeester Schelberg gesproken over het proces van de informatiefase. BurgerBelangen behaalde vorige week bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen en neemt nu het voortouw in de informatiefase. Alle partijen staan achter de keuze voor deze partijloze informateur. Fractievoorzitter Han Daals: “We zijn blij dat we in Stefan Kuks iemand gevonden hebben die boven de partijen staat. Wij hebben het volste vertrouwen dat hij de informatieopdracht tot een goed einde kan brengen.”

icon_main_info_white_glyph

Wie is Stefan Kuks?

Stefan Kuks heeft als watergraaf van het Waterschap Vechtstromen ruime ervaring in het openbaar bestuur, zowel landelijk als regionaal. Hij is politiek ongebonden, heeft een grote betrokkenheid bij Twente en neemt zitting in diverse besturen. Naast zijn functie als watergraaf is hij tevens hoogleraar Innovatie en Implementatie van Waterbeleid aan de Universiteit Twente, en op nationaal niveau voorzitter van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.

Drie vragen

Kuks heeft als informateur de opdracht om na gesprekken met alle dertien fracties drie vragen te beantwoorden: Wat zijn de belangrijkste thema’s die de komende vier jaar in Hengelo spelen? Hoe staat het met het vertrouwen in de politiek in Hengelo en mochten de partijen vinden dat dat vertrouwen in meer of mindere deuken heeft opgelopen, hoe zou dat vertrouwen dan hersteld moeten worden? Op welke wijze wil de raad de komende vier jaar gaan samenwerken met de samenleving, binnen de raad en met het college?

Han daals burgerbelangen winnaar verkiezingen 2 1 TWENTE
Lees ook
Han Daals (BurgerBelangen Hengelo): 'Kijk eerst naar de inhoud, dan pas naar de poppetjes'

Klaar voor Pasen

De informateur start komende maandag met het informatieproces. "We gaan het hier in het stadhuis houden en daar wordt iedereen voor uitgenodigd," zei Daals tegen de aanwezige gemeenteraadsleden. Kuks doet na afloop van alle gesprekken rechtstreeks verslag van zijn bevindingen aan de raad. Daarin adviseert hij ook over passende vervolgstappen. Het streven is om dit voor Pasen, dus binnen iets meer dan drie weken, te realiseren. De eindrapportage van de informateur is openbaar.

Watergraaf stefan kuks FOTO WATERSCHAP VECHTSTROMEN
Stefan Kuks neemt de rol van informateur op zich in Hengelo.
Beeld: Vechtstromen

Gunstig uitgangspunt

Dat BurgerBelangen als grootste partij met zeven zetels de vorming van een nieuw college mag gaan leiden noemde Daals een gunstig uitgangspunt. "Met een versnipperde raad van 13 partijen en roerige tijden is dat zeer uitdagend." Hij zei zich daarom nog bewuster te zijn van de verantwoordelijkheid die BurgerBelangen, maar ook de gemeenteraad heeft voor het reilen en zeilen in Hengelo.

De fractievoorzitter wierp vervolgens de vraag op hoe van Hengelo een leefbare, sociale, zorgzame, duurzame en ondernemende stad gemaakt kan worden. "Dat kunnen we alleen samen met betrokkenen beantwoorden. Dat vereist vertrouwen in lokaal beleid en dat vertrouwen is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we ons als gemeenteraad stevig voor inzetten. Voor en door de stad en met inwoners."

Samenwerking

Daals zei dat BurgerBelangen daarom wil zoeken naar vormen van samenwerking met de bewoners, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties in Hengelo om zo de lokale democratie levendig houden. "Die democratie is ons heilig." Hij zei dat de besluitvorming daarom slagvaardig en efficiënt moet zijn. "Laten we zoeken naar wat ons verbindt. Ook over dingen waarover we het niet eens zijn. Laten we bereidheid tonen om samen te werken."

Luister naar de toespraak van Han Daals over het informatieproces:

Tevredenheid over aanpak

Dat het informatieproces gevoerd gaat worden op inhoud is een aanpak waarin de aanwezige raadsleden zich wel kunnen vinden. Hanneke Steen van het CDA sprak van 'een interessante aanvliegroute.' Ze zei het wel belangrijk te vinden dat het niet te lang gaat duren. "Risico is dat we teveel en te lang met elkaar praten. Belangrijk is dat we onszelf opleggen dat we er niet tot na de zomer over doen."

Elske Mooijman van GroenLinks sloot zich aan bij de reactie van het CDA en sprak ook van 'een mooi vertrekpunt om bij de inhoud te beginnen.' ProHengelo vond dat BurgerBelangen de tijd moet krijgen om het goed neer te zetten. "Ik denk dat je met deze vragen een eind in de richting kan komen van een visie hoe het kan gaan worden," aldus Frank Peters.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.