Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bas Bakker uit Enschede fietst 14.000 kilometer naar China

326758 bas bakker

Geen hypotheek, geen vriendin en geen kinderen. Dus zag de 30-jarige Bas Bakker uit Enschede deze zondag zijn kans schoon om zijn droom te laten uitkomen: 14.000 kilometer fietsen naar China.

Het plan lag er al zo n anderhalf jaar, maar Bakker hakte pas in januari de knoop door. De fervent fietsfan maakt al zo n vijf jaar lange fietstochten, maar acht maanden uittrekken voor zo n wereldreis is even iets anders. Dit doe je maar één keer in je leven.

14 landen
Voor Bakker is dit hét moment. De Enschedeër is niet gebonden aan huur ( die heb ik opgezegd ), een vriendin of kinderen. Daarnaast houdt hij ervan de wereld te zien en deze fietstocht brengt hem door 14 verschillende landen. Zondagochtend vertrok hij bij café SamSam op de Oude Markt in Enschede. Achtereenvolgens reist hij door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije, Georgië, Azerbeidjaan, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en opnieuw Kazachstan, waarna hij in China arriveert.

Vanuit het pittoreske Urumqi komt hij dan per vliegtuig terug. Zijn verjaardag, op 31 maart, viert hij hoogstwaarschijnlijk in Belgrado. Ik hoop voor de kerstdagen thuis te zijn, dat heb ik mijn familie beloofd!

Route
De tour blaast diverse andere reizen van de Enschedeër uit het water. Eerder fietste Bakker al eens van Rome naar Maastricht, en vorig jaar legde hij binnen 3 weken zo n 2300 kilometer af door de etappe Parijs-San Sebastian-Parijs. Toch treft Bakker geen speciale voorbereidingen: Ik moest wel haast maken met alle vaccinaties en visa die ik nodig heb. Ook besteedde Bakker geen extra aandacht aan de route. Ik heb alleen Turkmenistan gemeden, een visum krijgen voor dat land is erg lastig.

Om daaraan te voldoen steekt hij vanaf Bakoe ,Azerbeidzjan, per boot de Kaspische Zee over naar Aqtau, Kazachstan. De wereldreiziger volgt de kust van de Zwarte Zee, reist dwars door woestijnen van Oezbekistan, neemt de bijzonder hoge Pamir Highway door Centraal-Azië en trekt over verschillende gebergtes in Kazachstan en China. Daarnaast bezoekt hij van bijna elk land de hoofdstad. Elke reisdag hoopt hij zo n 100 kilometer af te leggen. Maar in de woestijn en gebergtes zal dat lastig gaan , lacht Bakker.

Voltooien
Hij is niet de enige die de tocht gaat afleggen. In totaal gaan zo n 14 fietsers uit België en Nederland de komende weken van start. Ze houden elkaar op de hoogte via een Whatsappgroep. Met één van hen, Willem uit Maastricht, hoopt Bakker vanaf Wenen samen te fietsen. Maar gebeurt dat niet dan is het geen probleem. Dat is het mooie aan fietsen. Als iedereen af zegt kun je alsnog je eigen vakantie plannen.

De Enschedeër is vastberaden zijn tocht te voltooien. Alleen voor extreme gevallen, zoals sterfgevallen binnen de familie, keert hij terug. Maar ook dan kan ik de fiets laten staan en later terugkomen om vanaf dat punt verder te fietsen.

Wil jij de reis volgen? Bas Bakker post updates over zijn reis op zijn Facebook- en Instagrampagina.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.