Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verkiezingskaart | Zo stemde jouw wijk in Enschede en zo weinig mensen gingen naar de stembus

Een afgetekende overwinning. Zo mag de verkiezingszege van Burgerbelangen wel genoemd worden. Enschede kleurt geel op de lokale verkiezingskaart die 1Twente heeft samengesteld op basis van de officiële uitslag. In slechts twee postcodegebieden werd het rondje van BBE niet het vaakst ingekleurd. In 7522 (UT-campus, Walhof-Roessingh en Bolhaar) is nieuwkomer Volt de grootste en in 7514 (Boddenkamp, Lasonder-Zeggelt en Laares) is dat GroenLinks.

En dat maakt de verkiezingskaart van 2022 ten opzichte van 2018 wellicht wat 'saai'. In 18 van de 20 postcodegebieden met een eigen stemlokaal was BBE de grootste. Vier jaar geleden was dat nog in 13 postcodegebieden. Destijds was D66 nog de grootste op onder meer de campus van de Universiteit Twente en een deel van de centrumwijken, VVD in Boekelo en Stokhorst en het CDA in Lonneker.

icon_main_info_white_glyph

Hoe stemde jouw buurt?

Wil je zelf bekijken hoe jouw buurtbewoners stemden bij de gemeenteraadsverkiezingen? Bekijk dan de Verkiezingskaart van 1Twente op stembusniveau. Alle stemlokalen met bijbehorende uitslagen zijn op een kaart van Enschede verzameld.

DE INTERACTIEVE KAART IS HIER TE BEKIJKEN

PvdA, VVD en GroenLinks op tweede rang

Interessanter is het om naast de verkiezingswinnaar per wijk, ook te kijken naar de tweede partij. Daar valt op dat het rood van de PvdA weer terugkeert op de verkiezingskaart. Vier jaar geleden waren de sociaal-democraten in geen enkele buurt de grootste of de tweede partij, maar nu is dat in acht postcodegebieden het geval. Dat heeft niet zozeer te maken met de kleine verkiezingswinst (PvdA kreeg in heel Enschede 119 stemmen meer dan in 2018 en handhaaft zich op vier zetels), maar vooral met het verlies van de andere landelijke partijen.

Dat verlies is vooral bij het CDA zichtbaar op de verkiezingskaart. In 2018 waren de christendemocraten nog de grootste in Lonneker, maar nu moeten zij daar BBE en VVD voor zich laten. Ook aan de randen van Enschede en in Boekelo heeft het CDA terrein verloren. Alleen in postcodegebieden 7532 (Glanerbrug-Noord) en 7544 (Wesselerbrink) is het CDA nog de tweede partij. In Wesselerbrink is dat te verklaren door de grote aanwezigheid van de Suryoye-gemeenschap en de kandidaatstelling van Meryam Sümer.

Vertrouwen is laag

Als veruit de grootste partij - achtervolgers VVD, GroenLinks en PvdA hebben 4 zetels - rust er nu een grote verantwoordelijkheid op de schouders van Burgerbelangen. Bij het vinden van een nieuwe meerderheid (coalitie) in de gemeenteraad, maar ook bij het terugwinnen van vertrouwen van inwoners. Dat laatste is hard nodig. Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen is in Enschede gedaald naar zo'n 45 procent.

In 2018 kwam nog iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden naar het stemlokaal. Veel Enschedeërs lijken dus afgehaakt en nemen niet de moeite om hun stem uit te brengen voor het lokale bestuur. Een instrument dat BBE wil inzetten als handreiking naar alle inwoners, is een zogeheten raadsagenda. Dat houdt in dat alle dertien partijen, los van coalitievorming of politieke verschillen, thema’s kiezen waar een breed gedragen oplossing voor wordt gezocht.

Sommige buurten bleven thuis

Met name in wijken waar op basis van de bevolkingssamenstelling al veel sociaal-maatschappelijke uitdagingen liggen, lijkt de wil om de stembus het hardst te zijn afgenomen. In Velve-Lindenhof daalde het opkomstpercentage bijvoorbeeld van 47,5 procent in 2018 naar 30,2 procent dit jaar. In Boswinkel (postcode 7543) ging het opkomstpercentage met soortgelijke verhoudingen achteruit: van 46,9 procent naar 29,8 procent.

In Boekelo, Lonneker, Walhof-Roessingh en Varvik-Diekman bleef het opkomstpercentage over het algemeen stabiel en boven de 60 procent. Opvallend is dat Stokhorst (7531) een van de wijken is waar de opkomst ten opzichte van vier jaar geleden duidelijk toenam: van ongeveer 50 procent naar ruim 56 procent.

Sommige postcodegebieden zijn zeer divers qua samenstelling, waardoor de opkomstpercentages het totaalbeeld enigszins vertekenen. Wanneer - voor zover mogelijk - op buurtniveau wordt gekeken, wordt het een stuk duidelijker waar het wantrouwen in de (lokale) politiek het grootst is.

Buurthuis Dolphia behoort tot de stemlokalen met de laagste opkomst. Slechts een op de circa zeven opgeroepen (15%) kiesgerechtigden bracht daar vorige week zijn of haar stem uit. Bij gymzaal Het Riet (14,7%), de Deppenbroekhal (17,5%), speeltuin 't Heelal op Twekkelerveld (17,6%), Buurthuis Bultsweg in Glanerbrug (18%) en Speeltuin Tuindorp in Wesselerbrink (18,8%) was het opkomstpercentage niet veel hoger.

Verkiezingskaart Enschede
Bekijk op stembusniveau hoe er door jouw buurtgenoten is gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Beeld: 1Twente/Thijmen Stavenuiter

Benieuwd hoe jouw buurt vorige week heeft gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen? Bekijk dan de Verkiezingskaart van 1Twente.

Raadszaal Ernst Bergboer 2022 03 19 094606 lfnc
Lees ook
De opties voor een nieuwe gemeenteraad in Enschede: coalitie van vier partijen?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.