Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gevangenisstraf geëist tegen opa voor verkrachting en ontucht met kleinkind

328807 767219 6

Tegen de 67-jarige Henk P. is een jaar gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, geëist. Officier van justitie Chun Yan Huang vindt bewezen dat de Enschedese opa zijn kleindochter, toen 7- 8 jaar, misbruikte. ,,Ik zag er geen kwaad in , zegt hij in de Almelose rechtbank.

Kriebelen. Zo noemt de excentrieke oud-operazanger het strelen van zijn kleindochter (geboren in 2007), voor zij naar bed ging. ,,Ik deed haar geen pijn, zij vond het fijn. P. zei het meisje te betasten op haar verzoek, als ritueel na het tanden poetsen en voor het slapen.

P. stond te boek als bijzondere opa, die hutten met zijn kleinkinderen bouwde en met matrassen de trap afgleed. Dat hij zijn jonge kleindochter voorlichting gaf, paste bij zijn levenshouding en wereldbeeld. Dat hij het meisje zijn geslachtsdeel liet betasten, daarvan heeft hij, zittend tegenover drie rechters, spijt.

Toen P. s dochter en schoonzoon in scheiding lagen, kwamen de vermeende verkrachting en ontucht van het kind aan het licht. ,,Met kriebelen is niks mis, maar er zijn gebieden waar je uit de buurt blijft , zei zijn ex-schoonzoon in de zitting. Hij claimt 868 euro voor de speltherapie die het meisje heeft gehad.

Maatje
Haar maatje . Zo noemde het slachtoffer haar opa, volgens zijn dochter. ,,Ze wil niet dat hij wordt gestraft.

De aanklaagster verbaasde zich over adviezen van gedragsdeskundigen en de reclassering om de Enschedeër alleen een voorwaardelijke gevangenis te geven. ,,De verdachte had zich moeten realiseren dat zijn gedrag sociaal-maatschappelijk uit den boze is. Huang vindt dat opa P. behalve een celstraf ook een behandeling moet ondergaan.

Volgens advocaat Marco van Leussen verloor zijn cliënt zijn rol als opa uit het oog. ,,Hij wilde behagen. Hij vond verkrachting (het binnendringen met een vinger) niet bewezen. Na overleg met tal van hulpverleners is het contact met de kleindochter hersteld. Opa ziet haar onder begeleiding. Een gevangenisstraf zou het evenwicht ontwrichten, vindt de verdediging.

Vonnis 20 maart.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.