Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Statiegeld op plastic flesjes en blikjes in Twente? Gronau juicht

329424 download 2 37

Twaalf van de veertien Twentse gemeenten hebben zich de afgelopen weken aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Die beoogt de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes én blikjes. Aan de overkant van de grens juicht de gemeente Gronau.

Het is ze een doorn in het oog, en het kost ze geld. Wat Gronau betreft mag Nederland zo snel mogelijk statiegeld invoeren voor kleine plastic flesjes en blikjes. Veel lege flesjes en blikjes die in Gronause bermen rondslingeren zijn namelijk gekocht in Nederlandse winkels.

Dosenpfand
Duitsland heeft al sinds 2003 ervaring met wat daar Dosenpfand genoemd wordt. Het werd er toen voor vrijwel alle soort flessen en blikjes ingevoerd. Zwerfvuil is heel duidelijk afgenomen , betoogt de Duitse verpakkingsdeskundige Jürgen Heinisch op de website van het Duitsland Instituut. Dat bevestigt Carlo Bosse, die bij de gemeente Gronau verantwoordelijk is voor een jaarlijkse op zwerfvuil gerichte opruimactie.

In Nederland
Bosse: De hoeveelheid blikjes en flesjes is duidelijk afgenomen. Maar inwoners van Gronau doen ook vaak in Nederland boodschappen. Niet alleen omdat het soms goedkoper is, maar ook omdat ze dan geen moeite hoeven te doen om flesjes en blikjes weer in te leveren. Met hele treetjes tegelijk. Die verpakkingen belanden dan vaak weer bij ons in het milieu. Of ze gaan in de afvalbak, terwijl er geen opslag voor is betaald.

Doorberekend
Net als in Nederland betaalt in Duitsland de verpakkingsindustrie voor de verwerking van het statiegeldloze afval. Via een opslag op de verpakking wordt dat aan de consument doorberekend. Maar die opslag zit dus niet op de Nederlandse verpakkingen. De kosten van het verwerken van het afval dat bijvoorbeeld klootschieters achterlaten, worden gedragen door de Gronause bevolking , zegt Bosse.

Zakgeld
Vorig jaar haalden zo n 1.000 Duitse vrijwilligers op de actiedag Gronau putzt sich raus 37 kubieke meter zwerfafval op in Gronau en omgeving. Hoeveel daarvan Nederlands afval was kan Bosse niet zo direct zeggen. Maar een aanzienlijk deel, zo is uit zijn woorden op te maken. Statiegeld in Nederland zal daarom een grote bijdrage leveren aan het bestrijden van zwerfafval in Gronau , zegt de Duitser. Al schijnen veel jongeren tegenwoordig ook zoveel zakgeld te krijgen, dat het statiegeld hen niet uitmaakt. Maar dan zijn er wel weer sociale projecten, die met het statiegeld van zwerfvuil bepaalde doelen kunnen ondersteunen.

Hoeveelheden
Tegelijkertijd is de vraag hoeveel zwerfafval er eigenlijk rondslingert in Twente. Wie over het Twentse platteland rijdt, moet - schoolroutes uitgezonderd - moeite doen om zwerfafval te vinden. In de steden gaat het bij de vindplaatsen van zwerfvuil vaak om specifieke plekken: op parkeerplaatsen en in de omgeving van (ondergrondse) afvalcontainers. En ook daar langs schoolroutes.

Twente Milieu
Afvalinzamelaar Twente Milieu heeft geen cijfers, ook al omdat het bedrijf niet in alle gemeenten de openbare ruimte schoonhoudt. Wat niet wegneemt dat ook Twente Milieu het pleidooi voor statiegeld van harte ondersteunt. Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen , aldus een woordvoerster. Ze wijst erop dat statiegeld ook bijdraagt aan het verminderen van de hoeveelheid restafval.

300 miljoen kilo zwerfafval
Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar. Accountantsbureau Deloitte deed in 2010 onderzoek naar de kosten van zwerfafval. Die bedragen circa 250 miljoen euro per jaar, waarvan de gemeenten gezamenlijk 193 miljoen voor hun rekening nemen.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteert 15 maart over de invoering van statiegeld op blikjes en kleine kunststof flesjes. Zo n 200 Nederlandse gemeenten en andere organisaties steunen dit verzoek van de Statiegeldalliantie. Zo ook alle Twentse gemeenten, met uitzondering van Rijssen-Holten en Twenterand. Deze laatste gemeente moet nog een besluit nemen over aansluiting bij de alliantie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.